Maia Sandu: Vom continua să protestăm la toamnă împotriva noului sistem electoral, care avantajează puterea

Maia Sandu
Foto: Privesc.eu

Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, formațiune de opoziție, spune că PAS va continua să protesteze la toamnă împotriva noului sistem electoral, care avantajează puterea.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, fosta candidată prezidențială respinge posibilitatea împăcării cu guvernarea și a cooperării cu președintele Igor Dodon, fiind rezervată și față de unirea forțelor cu politicieni ca Renato Usatîi, transmite IPN.

Noi protestăm împotriva schimbării sistemului electoral, pentru că aceasta înseamnă tentativă de fraudare și de manipulare a alegerilor. Igor Dodon, în schimb, încearcă să-și promoveze propriile interese, vrea să construiască o țară a unui om în care o singură persoană să poată să decidă. Evident că el își dorește să preia rolul lui Plahotniuc și asta nu are nimic cu obiectivele noastre. Dimpotrivă, noi credem într-un sistem democratic, într-un sistem parlamentar, dar autentic parlamentar, nu așa cum este astăzi – controlat, manipulat de către o singură persoană”, a opinat politiciana.

Maia Sandu a menționat că, judecând după mesajele care au venit din Occident, și au fost multe mesaje și conținutul lor a fost destul de dur, guvernarea nu poate să se bazeze pe sprijinul din Occident, iar punerea în aplicare a acestei legi eventual va stopa sau va diminua dramatic sprijinul financiar. În opinia sa, dacă guvernarea va pierde și acest sprijin extern, respectiv va putea fi calificată și oficial ca guvernare antieuropeană sau guvernare care îndepărtează Republica Moldova de aspirațiile ei europene.

„Este o atitudine lipsită de respect și este o explicație, o justificare extrem de slabă. Această guvernare, evident, nu știe să construiască relații credibile cu partenerii de dezvoltare, așa cum nu știe să construiască o relație credibilă cu propriii cetățeni. Asta trebuie să recunoască și, dacă sunt așa de incapabili și recunosc că noi suntem mult mai buni în a comunica cu instituțiile europene, să ne lase pe noi să facem lucrurile mai departe”, a declarat lidera PAS.

În altă ordine de idei, Maia Sandu a spus că, în 26 de ani, Republica Moldova nu a prea avut guvernări corecte, guvernări care să demonstreze oamenilor că lucrează pentru interesul tuturor cetățenilor. „Este o povară foarte grea pentru noi, atunci când nu poți să-i arăți omului un exemplu în ultimii 26 de ani. El te întreabă: Dar de ce aș crede în voi? Deci, noi cumva trebuie să plătim pentru păcatele guvernărilor proaste pe care le-am avut până acum. Dar, în același timp, asta este singura cale. Noi credem doar în democrație; schimbarea puterii în democrație se face prin intermediul partidelor politice; noi construim un partid altfel; noi promovăm altfel de oameni în echipa noastră și chiar dacă există un grad mare de dezamăgiri, există suficientă lume care crede că lucrurile pot fi făcute altfel…”, a mai spus lidera PAS.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente