Nume
Parola
Vizualizări: 5687
Necesitățile speciale ale persoanelor cu dizabilități de auz din perspectiva implementării Serviciul Naţional Unic Pentru Apelurile de Urgenţă 112 din Republica Moldova - sesiuni de informare realizate în partenerat cu IMPS CNAMUP și DSE al MAI
Chișinău, 18 August 2017 — Alianța INFONET, în parteneriat cu Asociația Surzilor din Republica Moldova implementează proiectul „Advocacy pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități de auz”, care are scopul de a diminua fenomenul discriminării, a promova drepturile și a spori gradul de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități auditive. Proiectul și-a propus să sesizeze autoritățile publice locale și centrale pentru a discuta în esență problemele și a elabora politici sociale orientate pe necesitățile speciale ale persoanelor cu dizabilități de auz. Acest lucru, pe deoparte, va spori șansele de integrare în societate a persoanelor cu dizabilități auditive, pe de altă parte, va contribui la eficientizarea utilizării banilor publici.

În perioada 11-17 august 2017, echipa proiectului, în parteneriat cu IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI au organizat 2 ateliere pentru salvatori, pompieri, lucrători medicali care activează în dispeceratele 903 și alți colaboratori ai Serviciului de Asistență Medicală Urgentă. În cadrul evenimentelor au participat 98 de persoane. În calitate de formatori au fost invitați să participe următorii experți: Natalia Babici, prim vicepreședinte, Asociația Surzilor din Republica Moldova; Gheorghe Bosîi, jurist, expert asociat, Centrul de Asitență Jurică pentru Persoane cu Dizabilități; Constantin Gorincioi, vicedirector, Serviciul Naţional Unic Pentru Apelurile de Urgenţă 112 din Republica Moldova; Evgheni Munteanov, office manager, Asociația Surzilor din R. Moldova.

Sesiunile de informare s-au axat pe următoarele dimensiuni: Dizabilitatea de auz. Aspecte speficife și necesități speciale (1); Serviciul Naţional Unic Pentru Apelurile de Urgenţă 112 din Republica Moldova și soluții pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități de auz (2); Tehnologii informaționale și de comunicate (TIC) care ar putea să faciliteze procesul de interacțiune dintre persoanelor cu dizabilități de auz și serviciile de urgență, precum și să informeze autoritățile despre limbajul mimico-gestual – limba maternă a comunității persoanelor cu dizabilități de auz din Republica Moldova (3).

Astfel, Serviciul Naţional Unic pentru Apelurile de Urgenţă 112 din Republica Moldova este în curs de implementare și va fi lansat oficial în Republica Moldova pe parcursul anului 2018. La faza inițială, serviciiul 112 va putea și accesat de persoanele cu dizabilități de auz prin intermediul SMS-urilor. Ulterior ar putea fi utilizate și alte metode: mesaje electronice, fax, apeluri video, iar operatorii serviciului vor cunoaște, cel puțin la nivel de bază, limbajul semnelor pentru a putea înțelege care este necesitatea persoanei, urmând ca ulterior să transmită informația către serviciile de intervenție rapidă specializate.

În perioada următoare echipa proiectului își va concentra atenția spre: (a) identificarea unor resurse suplimentare și dezvoltarea unei baze de date a persoanelor cu dizabilități de auz din Republica Moldova și oferirea accesului on-line limitat la baza de date pentru Serviciul Naţional Unic pentru Apelurile de Urgenţă 112 din Republica Moldova (pentru identificarea simultană și localizarea prealabilă a apelantului serviciului); b) inițierea unor cursuri de formare în limbajul mimico-gestual pentru angajații serviciilor de intervenție rapidă, funcționarii de stat, reprezentații mass media (în mod special, din domeniul TV). De asemenea, până la finalizarea proiectului partenerii vor mai lansa două produse inedite pentru Republica Moldova: Manualul „Metodele moderne de studiere a limbajului mimico-gestual în Republica Moldova” și a DVD-ului cu 24 lecții video (1); Surdoserver.MD – platforma digitală pentru studierea limbajului mimico-gestual din Republica Moldova (2).

Pe finalul evenimentelor au fost donate mai multe titluri de cărte editate în 2016-2017 de Alianța INFONET și Asociația Surzilor din Republica Moldova (Omul din lumea tăcerii. Ghid pentru înțelegerea lumii persoanelor cu dizabilități de auz; Ghid metodologic pentru învățarea limbajului mimico-gestual în Republica Moldova; Dictionarul limbajului mimico-gestual din Republica Moldova). Ele vor fi distribuite în subdiviziunile instituțiilor vizate, pentru completarea fondurilor bibliotecilor cu literatură specializată și vor putea servi la înțelegerea și învățarea limbajului mimico-gestual de către angajații serviciilor de intervenție rapidă, care pot interacționa ocazional, în realizarea serviciului, cu persoanele cu dizabilități de auz.

Alianța INFONET și Asociația Surzilor din Republica Moldova aduc mulțumiri Serviciul Naţional Unic pentru Apelurile de Urgenţă 112 din Republica Moldova, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI pentru deschidere, colaborare și excelenta organizare a acestor evenimente.

NEDISCRIMINARE, ACCESIBILITATE, INCLUZIUNE!!!

Pentru informații suplimentare:
Victor Koroli, Director Proiect, +373 69252453, vkoroli@gmail.com
Natalia Babici, Prim Vice-Președinte, Asociația Surzilor din Republica Moldova, + 373 69371371, deaf.moldova@gmail.com

Acest proiect este realizat de Alianţa INFONET, în parteneriat cu Asociația Surzilor din Republica Moldova, implementat cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București.