Pentru scrutinul local de mâine au fost deschise 1.977 de secţii de votare, au fost tipărite opt milioane de buletine de vot, iar la urne sunt aşteptaţi aproximativ două milioane 800 de mii de alegători.

Pe listele secţiei de votare numărul 119, amplasată pe strada Eminescu din capitală, figurează 1.046 de alegători. Aici au fost aduse deja buletinele de vot, ştampilele şi toate rechizitele necesare.

Ca şi la alegerile parlamentare din anul trecut, cetăţenii vor fi verificaţi întâi de toate în registrul electronic, care speră funcţionarii, nu se va mai defecta, aşa cum s-a întâmplat la scrutinul precedent.

În toate secţile de votare din ţară a fost amenajată şi câte o cabină specială pentru alegătorii nevăzători. Ei vot putea identifica numărul de ordine al concurentului electoral cu ajutorul plicului-şablon. Numele concurenţilor va fi scris în limbajul Braille.

La prezentarea actelor de identitate, funcţionarii vor verifica numele fiecărui alegător în baza de date a Registrului Electronic, dar şi în listele electorale. Înainte de a primi buletinul de vot, cetăţenii vor semna în dreptul numelui, iar pe fişa de însoţire a buletinului se va aplica ştampila specială cu menţiunea „Alegeri locale 14.06.2015”. În cabina de vot se va aplica ştampila „votat” în dreptul unui singur concurent electoral. Buletinele de vot, pe care va fi indicat un alt semn sau va fi aplicată ştampila „votat” de mai multe ori, vor fi declarate nevalabile şi nu vor fi luate în calcul.

Duminică, până la ora 21:00 vor activa şi birourile Întreprinderii de Stat „Registru”. Asta pentru a-i asigura pe cei care nu dispun de acte de identitate cu buletine provizorii.

Persoanele care din motive de sănătate nu se vor putea prezenta la secţia de votare pot solicita biroului electoral votarea la locul aflării. Cereri în acest sens vor putea fi făcute inclusiv mâine, în ziua alegerilor, până la ora 15:00, doar dacă se va prezenta un certificat medical.

Se va considera ales primar candidatul care va întruni mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la scrutin. În cazul în care niciun candidat nu va îndeplini aceste condiţii, în termen de 2 săptămâni va fi organizat al doilea tur de scrutin, cu doi candidaţi care au acumulat cele mai multe voturi.

Alegerile locale vor fi monitorizate de 2.353 observatori. Pentru acest scrutin din bugetul de stat s-au cheltuit peste 80 de milioane de lei.