Premierul Chiril Gaburici îşi dă DEMISIA. Această ştire a trezit interesul, la fel, a peste 28 de mii de internauţi. Şeful Cabinetului de miniştri, în cadrul unui briefing, a dat de înţeles că renunţă la funcţie din cauza scandalului legat de diploma sa de studii. Totuşi, Chiril Gaburici nu a precizat dacă şi-a falsificat sau nu vreun act de studii. Ştirea a fost urmărită de peste 28 de mii de internauţi.

Printre cele mai citite articole pe Jurnal.md în această săptămână a fost şi Platforma DA îşi anunţă următoarele acţiuni: Republica Moldova, pe marginea unei prăpastii financiare, fiind accesată de peste 24 de mii de ori.

„Pierderea credibilităţii guvernanţilor corupţi din RM deopotrivă din partea propriilor cetăţeni, a partenerilor de dezvoltare şi a instituţiilor finanţatoare, ca urmare a subjugării instituţiilor publice, a sistemului justiţiei, dar mai ales a „jafului secolului”, împinge Moldova spre haos şi conflicte social-politice şi fără precedent. Ţinând cont de aflarea statului pe muchia prăpastiei financiare, când obligaţiunile sociale faţă de cetăţeni riscă să nu mai poată fi onorate, lucruri menţionate chiar de factori de decizie de prim rang, se impun noi abordări de maximă responsabilitate din partea cetăţenilor şi a societăţii civile”, au declarat membrii Platformei.

Peste 19 mii de cititori au urmărit ştirea în care analistul politic, Igor Boţan declară că Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”, care a organizat duminică un nou protest de amploare contra guvernării corupte, nu este controlată de nimeni, răspunzând astfel acuzaţiilor aduse de liderul PL, Mihai Ghimpu, care a fost văzut la o întâlnire cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, cu o zi înainte de manifestaţia platformei, după care a ocupat PMAN pentru o întâlnire cu alegătorii chiar în timpul protestului.

O altă ştire de top este Moldova, cu un sistem de pensii gata să se prăbuşească; Experţii cer amenzi mai mari pentru munca la negru, acumulând peste 18 mii de vizualizări. Potrivit specialiştilor, sistemul de pensii din Republica Moldova este în colaps din cauza emigrării în masă a populaţiei cu vârsta aptă de muncă, a ratei înalte a economiei tenebre şi a fenomenului de angajare informală şi plata salariilor în plic, cuplate cu îmbătrânirea accelerată a populaţiei.
Interesul cititorilor a fost captat şi de argumentele analiştilor economici privind naţionalizarea Băncii de Economii. Specialiştii susţin că cetăţenii riscă să asiste la noi preluări de active şi credite neperformante acordate de conducerea BEM. „Aceasta este o tentativă indirectă, camuflată, de a arunca totuşi pe umerii bugetului suma de 16 miliarde de lei ca să fie achitată din contul plătitorilor de impozite”, a precizat Gheorghe Costandachi.

Topul celor mai citite ştiri pe Jurnal.md se încheie cu ştirea „80 la sută din sistemul bancar, sub controlul BNM; O situaţie anormală”. Conform constatărilor experţilor, introducerea supravegherii speciale la Victoriabank, Moldindconbank şi Moldova Agroindbank vorbeşte despre o situaţie critică în sectorul bancar. Mai mult, decizia BNM ar avea legătură cu plasamentele interbancare pe care le-au efectuat MAIB, MICB şi Victoriabank la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. De aici impresia că cele trei bănci, plasate sub supraveghere specială au fost, oarecum, implicate în schemele frauduloase de spălare de bani.