Cum reușesc soldații nord-coreeni să dezerteze prin „trecătoarea diavolului” dintre cele două Corei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Zona Demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord este una dintre cele mai bine păzite fâșii de pământ din lume. Totuși, marți, un soldat nord-coreean a trecut lejer, fără a fi țintit de armele militarilor, linia demilitarizată dintre cele două Corei.

Aceasta este a treia dezertare a unui militar nord-coreean în ultimii trei ani, relatează BBC. Soldatul, neidentificat, s-a predat unei santinele sud-coreene. „Îl ținem sub supraveghere ca să aflăm motivul pentru care a dezertat”, a anunțat Ministerul de Interne de la Seul într-un comunicat de presă.

Ultima oară când un soldat nord-coreean a „dispărut” prin Zona Demilitarizată a fost în septembrie 2016, după ce un alt militar al puterii de la Phenian dezertase în 2015, la o distanță de trei ani de la alte două dezertări.

Este periculos să traversezi Zona Demilitarizată? – se întreabă jurnaliștii BBC. Răspunsul: da. Fâșia de pământ din Peninsula Coreeană se întinde pe 250 de kilometri lungime și 4 kilometri lățime, puternic minată și fortificată cu sârmă ghimpată și garduri electrice. Metaforic tradus: un fel de „trecătoare a diavolului”. Zona este, de asemenea, păzită de mii de soldați de ambele părți, făcând practic imposibilă traversarea. Dacă soldații nord-coreeni zăresc un camarad pregătit să dezerteze, este puțin probabil ca aceștia să nu deschidă focul, mai ales după 2011, când liderul de la Phenian, Kim Jong-un, a ordonat înăsprirea controlului frontalier și plantarea unui număr mai mare de mine antipersonal.

Și totuși, acesta fiind contextul, cum de au loc unele dezertări? Rămâne un mister acest detaliu. La fel cum tot o enigmă este și numărul de încercări nereușite de evadare din Coreea de Nord prin Zona Demilitarizată.

Majoritatea nord-coreenilor care aleg să fugă, o fac prin modalități mai ușoare și mai sigure, decât peste fâșia electrificată. Autoritățile de la Seul spun că mai mult de 30.000 de nord-coreeni au venit în sud de la finalul Războiului din Coreea, majoritatea intrând prin China, care are cea mai lungă graniță cu Coreea de Nord.

După ce ajung în Coreea de Sud, dezertorii nord-coreeni sunt ținuți mai întâi într-un centru de interogare. Dacă nu sunt descoperiți ca fiind spioni, aceștia pot cere ajutor guvernului sud-coreean sau organizațiilor non-guvernamentale pentru o tranziție mai ușoară spre noua existență din Coreea de Sud. Dar, subliniază BBC, de cele mai multe ori aceasta se dovedește o experiență traumatică. Sechelele traiului nord-coreean iau forma unui șoc cultural greu de depășit pentru cei mai mulți dintre cei care vor să își refacă viața pe talerul sudic al Peninsulei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...