Răspunsul Mitropoliei la cerința de a interzice participarea preoților la careurile școlare

Foto: chisinau.md

În urma cerinței unui grup de activiști de a înceta chemarea preoților la careurile de început și de sfârșit de an școlar, Mitropolia Republicii Moldova a dat un răspuns.

„Vă informăm că preoții care vor participa la careul festiv de 1 septembrie se vor încadra în 4-5 minute pentru binecuvântarea începerii noului an școlar”, a scris Sectorul Sinodal Învățământ Religios și Studii Teologice.

Această durată va fi respectată cu strictețe, fiind în conformitate cu durata totală a careului, prevăzută de către Ministerul Educației: 45 de minute.

În urma demersului grupului de activiști, Ministerul Educației a declarat că instituțiile de învățământ vor decide de sine stătător programul careurilor, fie aceasta cu sau fără preoți.

„Părinții, administrația școlii și comunitățile locale să decidă. Ministerul Educației privește demersul grupului de activiști cu respect, pentru că este opinia unei părți a cetățenilor din Republica Moldova, totodată se conduce de prevederile constituționale care despart biserica de stat și declară învățământul laic”, a declarat Monica Babuc, ministra Educației, Culturii și Cercetării.

Recent, un părinte a cerut Ministerului Educației încetarea organizării careurilor, până în anul 2014, festivitatea fiind obligatorie. Din 2015, însă, petrecerea acestora rămâne la discreția instituțiilor de învățământ. Liceul Teoretic „Spiru Haret” este prima instituție care a decis să renunțe la careu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente