Actualitate

Cand este recomandat sa renunte cel mic la biberon?

Cercetarile realizate de Academia Americana de Pediatrie au descoperit faptul ca un copil mic n-ar mai trebui sa foloseasca biberonul dupa varsta de 1 an si jumatate. Potrivit acestor cercetari prin care s-a analizat comportamentul a 6750 de copii nascuti in 2001, s-a aratat ca 24 de procente dintre acesti copii au continuat sa mai bea lapte si dupa varsta de 24 de luni, situatie care i-a predispus pe multi dintre ei la obezitate pana la varsta de 5 ani.

Care sunt efectele adverse ale hranirii cu biberonul dupa varsta de 1 an si jumatate?

1. Ingrasare

Multi copii mici obisnuiesc sa bea lapte formula din biberon dimineata si seara pana la varsta de 2 ani, unii chiar pana aproape de varsta de 4 ani. Laptele formula are suficiente calorii cat sa favorizeze ingrasarea, mai ales ca aceste calorii sunt un surplus la meniul de peste zi.

2. Atasament de biberon si probleme cu somnul

Cand copiii se obisnuiesc sa bea lapte din biberon seara si dimineata, nu mai reusesc sa doarma singuri deoarece se ataseaza de acest obicei. Un copil care bea lapte dimineata, incepe sa se agite pe timpul noptii, deoarece organismul lui este obisnuit sa primeasca mancare la primele semnale de foame.

3. Probleme cu alimentatia solida

Un copil care este hranit perioade mari cu lapte formula va refuza multe alimente solide pe motiv ca nu ii este foame. Copilul trebuie obisnuit inca de mic cu gusturi cat mai variate, pe care el le va refuza in mare parte, deoarece este prea obisnuit cu laptele formula.

4. Aparitia cariilor

Studiile au mai aratat ca obiceiul copiilor de a bea lapte din biberon favorizeaza aparitia cariilor. Avand in vedere ca laptele contine zahar si este consumat seara sau dimineata, cariile nu vor intarzia sa apara.

Cum faci tranzitia de la biberon la cana?

Tranzitia de la biberon la cana nu ar trebui sa fie una dificila, mai ales daca ii cumperi copilului tau o cana vesela, cu tot felul de desene imprimate pe ea. In caz ca cel mic refuza cana, trebuie sa ai rabdare si sa mergi cu el la supermarket sa aleaga o cana care ii place.

Medicii recomanda parintilor sa le ofere copiilor sa bea din cana speciala pentru bebelusi inca de la varsta de 7-8 luni. Desi ei vor scuipa o mare parte din lichidele pe care i le dai sa le bea cu cana, dupa varsta de 12 luni, va fi deja obisnuit cu ea. Varsta de 1 an este de asemenea o varsta buna sa inlocuiesti laptele formula cu lapte obisnuit, acesta contine mai putine calorii si nu ii va afecta copilului pofta de mancare. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *