MAEIE neagă posibilitatea introducerii unui regim de vize cu Rusia: „Informația nu corespunde adevărului”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanții Serviciului de presă al Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova au declarat pentru Independent.md că informaţiile apărute în presa rusă privind intenţiile autorităţilor moldoveneşti de a modifica regimul de vize dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă nu corespund adevărului.

„Informația nu corespunde adevărului”, a comunicat serviciul de presă al instituției, referindu-se la știrea falsă difuzată de „Izvestia”.

Vicepreședintele comisiei parlamentare pentru politică externă, Valeriu Ghilețchi, a comentat scurt cazul dat pe pagina sa personală. „Președintele tot mai des cade în cursa zvonurilor și falsurilor mediatice”.

Amintim că, presa moscovită scrie, cu trimitere la „surse” din cadrul Parlamentului de la Chişinău, că deputaţii moldoveni ar discuta despre o posibilă introducere a regimului de vize în Republica Moldova pentru cetăţenii Federaţiei Ruse. În context, preşedintele Igor Dodon a menţionat într-un interviu oferit pentru „Izvestia” că nu va admite acest lucru, numind asemenea „iniţiative” drept provocări. De altă parte, în Parlament nu există niciun proiect de lege în acest sens, iar deputaţii cu care a luat legătura Independent.md, la fel, nu au auzit despre o asemenea iniţiativă, iar experţii califică ştirea drept fake.

Citeşte şi: Presa rusă lansează noi „piste de conflict”?! „Izvestia” scrie o ştire falsă despre „regimul de vize” pregătit de Chişinău pentru ruşi

Informația difuzată de portalul rus „Izvestia”, cu privire la așa-zisele vize care ar urma să fie impuse cetățenilor ruși în Republica Moldova este un fake, susține directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei. Potrivit acestuia, articolul este fără „o sursă concretă, cu trimitere la un ziar rusesc, care tot nu are surse, doar speculații propagandistice”.

„Aceste “ştiri” au semne evident de falsuri mediatice, nu este indicată nicio sursă concretă, în texte se fac speculaţii fără o bază factuală. Ca şi oricare alte informaţii, ele trebuie verificate şi abia apoi preluate. Din păcate, unele instituţii media nu au făcut asta şi au redat cu fidelitate mesajele transmise de Izvestia şi de Sputnik. Astfel, au contribuit la manipularea opiniei publice, pe când trebuiau să verifice din surse credibile şi să confirme sau să dezmintă informația”, a precizat Macovei pentru Independent.md.

Este de menţionat că zvonurile privind construcţia de către Armata Americană a opt edificii militare la Baza de instruire de la Bulboaca, precum şi faptul că „Chişinăul s-ar pregăti de un eventual atac al Tiraspolului”, la fel a fost lansat şi tirajat de către presa rusă. Într-un final, după o inspecţie la Bulboaca, Igor Dodon a infirmat aceste zvonuri, menţionând că activitatea poligonului de la Bulboaca are loc în regim normal.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...