Presa rusă lansează noi „piste de conflict”?! „Izvestia” scrie o ştire falsă despre „regimul de vize” pregătit de Chişinău pentru ruşi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Presa moscovită scrie, cu trimitere la „surse” din cadrul Parlamentului de la Chişinău, că deputaţii moldoveni ar discuta despre o posibilă introducere a regimului de vize în Republica Moldova pentru cetăţenii Federaţiei Ruse. În context, preşedintele Igor Dodon a menţionat într-un interviu oferit pentru „Izvestia” că nu va admite acest lucru, numind asemenea „iniţiative” drept provocări. De altă parte, în Parlament nu există niciun proiect de lege în acest sens, iar deputaţii cu care a luat legătura Independent.md, la fel, nu au auzit despre o asemenea iniţiativă, iar experţii califică ştirea drept fake.

Update: Informația difuzată de portalul rus „Izvestia”, cu privire la așa-zisele vize care ar urma să fie impuse cetățenilor ruși în Republica Moldova este un fake, susține directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei. Potrivit acestuia, articolul este fără „o sursă concretă, cu trimitere la un ziar rusesc, care tot nu are surse, doar speculații propagandistice”.

„Aceste „ştiri” au semne evident de falsuri mediatice, nu este indicată nicio sursă concretă, în texte se fac speculaţii fără o bază factuală. Ca şi oricare alte informaţii, ele trebuie verificate şi abia apoi preluate. Din păcate, unele instituţii media nu au făcut asta şi au redat cu fidelitate mesajele transmise de Izvestia şi de Sputnik. Astfel, au contribuit la manipularea opiniei publice, pe când trebuiau să verifice din surse credibile şi să confirme sau să dezmintă informația”, a precizat Macovei pentru Independent.md.

Potrivit „surselor” publicaţiei „Izvestia”, deocamdată nu există un plan final privind stabilirea unor impedimente pentru cetăţenii ruşi în ţara noastră, dar aceasta ar fi „o continuare a unui şir de iniţiative diplomatice din partea guvernului ţării împotriva Moscovei”, referindu-se la interdicţia de intrare a vicepremierului rus Dmitri Rogozin în Republica Moldova şi declararea ulterioară a acestuia drept persona non grata în ţara noastră.

Totodată, preşedintele Igor Dodon ar fi numit discuţiile privind introducerea regimului de vize pentru cetăţenii ruşi drept „speculaţii ale oponenţilor dialogului moldo-rus”, dar sursa citată nu indică că acesta ar fi infirmat zvonurile, deşi are o fracţiune de 24 de deputaţi în Parlament.

„Nu văd niciun motiv pentru introducerea vizelor. Nu văd de ce Moldova şi relaţiile bilaterale ar avea nevoie de asta, mai ales atunci când în Federaţia Rusă se află peste 560 de mii de cetăţeni de-ai noştri, iar eu cred că, în realitate, sunt peste 700 de mii. Evident, atunci când cineva încearcă să promoveze asemenea idei, el nu se gândeşte că aceasta va afecta, în primul rând, cetăţenii noştri. Eu consider aceasta drept provocări”, a spus Dodon.

„Izvestia” mai menţionează că asemenea scenariu nu este exclus de către experţii din Rusia. Astfel, vicepreşedintele Comitetului Dumei de Stat privind relaţiile cu CSI, Victor Vodolaţchi consideră că „scenariul vizelor” este unul real, precum şi că autorităţile ţării ar fi împinse la asemenea pas de către „protectorii din Vest”. Totuşi, potrivit acestuia, conflictul de vize poate fi evitat dacă „Igor Dodon va lua pârghiile guvernării în mâinile sale până la anul nou”.

De altă parte, contactat de Independent.md, secretarul general al Parlamentului, Ala Popescu, a menţionat că nu poate confirma, nici infirma existenţa unui asemenea proiect pentru că este în concediu. „Până săptămâna trecută, nu am văzut un asemenea proiect. Dar şi deputaţii sunt în concediu”, a menţionat funcţionara Parlamentului.

Nici deputaţii care au răspuns apelurilor noastre, din diverse fracţiuni, cu excepţia celei a Partidului Democrat, cu care nu am reuşit să luăm legătura, nu au auzit despre un asemenea proiect de lege sau discuţii în acest sens.

Este de menţionat că zvonurile privind construcţia de către Armata Americană a opt edificii militare la Baza de instruire de la Bulboaca, precum şi faptul că „Chişinăul s-ar pregăti de un eventual atac al Tiraspolului”, la fel a fost lansat şi tirajat de către presa rusă. Într-un final, după o inspecţie la Bulboaca, Igor Dodon a infirmat aceste zvonuri, menţionând că activitatea poligonului de la Bulboaca are loc în regim normal.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...