Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
14.08.2017

Autoritățile din Republica Moldova și Ucraina își consolidează eforturile pentru a accelera traficul transfrontalier

Autoritățile din Republica Moldova și Ucraina își consolidează eforturile pentru a accelera traficul transfrontalier

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie s-a deplasat astăzi la postul vamal ”Starokazacie” de pe teritoriul Ucrainei pentru a conveni cu omologii ucraineni posibilitățile de degajare a traficului transfrontalier prin acest punct de trecere. Măsura a fost determinată de aglomerările de unități de transport consemnate  la intrarea în Ucraina prin postul vamal respectiv, cauzate de sporirea semnificativă a fluxului transfrontalier, specific perioadei estivale.

În cadrul discuțiilor cu reprezentanții autorităților vamale și de frontieră din Ucraina, Vitalie Vrabie a menționat necesitatea coordonării acțiunile menite să asigure un control operativ al fluxurilor înregistrate, astfel încât să fie redusă durata de staționare în ambele perimetre vamale.

Astfel, urmare a intervenției Directorului General  al Serviciului Vamal, partea ucraineană a recurs la utilizarea tuturor pistelor de control, de pe ambele sensuri, acțiuni  ce au contribuit semnificativ la accelerarea traficului.

Potrivit informațiilor furnizate de responsabilii din post, actualmente, traficul se desfășoară în regim normal pe ambele părți ale frontierei.

Ulterior, Vitalie Vrabie a mers în postul vamal ”Palanca” pentru a verifica funcționalitatea zonei de control, care fost a amenajată temporar pe perioada desfășurării lucrărilor de reconstrucție a postului respectiv.

Menționăm că, extinderea și modernizarea punctului de trecere ”Palanca”  este realizată în cadrul proiectului ”Construcția punctului de trecere Palanca pentru organizarea controlului comun pe teritoriul Republicii Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Guvernul Republicii Moldova și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în RM.

Instituirea controlului comun în acest punct de trecere va contribui la fluidizarea traficului transfrontalier, dar și va asigura o mai mare transparență în procesul de efectuare a controalelor de rigoare, prin implementarea principiilor ”Ghișeului Unic” și ”Opririi Unice”.

Amintim că, în tot acest interval, postul vamal Palanca va rămâne funcțional pentru autoturismele cu capacitatea de încărcare ce nu depășește 3,5 tone, precum și pentru microbuzele cu până la 22 de locuri, iar unitățile de transport ce depășesc limitele respective sunt redirecționate spre postul vamal ”Tudora”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus