Motoarele ucrainene, secretul evoluției militare spectaculoase a Coreei de Nord; Cum au ajuns la Phenian

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Coreea de Nord a înregistrat progrese spectaculoase după ce a obținut motoare de rachete probabil de pe piața neagră de la o companie din Ucraina, potrivit unui studiu publicat luni de International Institute for Strategic Studies (IISS), citat de AFP.

Coreea de Nord a reușit în doi ani să obțină un nou tip de rachetă cu rază medie, Hwasong-12, precum și Hwasong-14, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) testată cu succes de două ori în ultimele săptămâni.

„Probabil că aceste motoare provin din Ucraina, probabil în mod ilegal”, subliniază specialistul think tank-ului, Michael Elleman, într-un interviu pentru New York Times.

„Întrebarea este cât de multe au și dacă ucrainenii i-au ajutat (pe nord-coreeni). Sunt foarte preocupat”, a adăugat el.

„Nicio altă țară nu a făcut trecerea de la o capacitate cu rază medie de acțiune la o ICBM într-un timp atât de scurt”, insistă Elleman în studiul sau.

Pentru el, răspunsul este simplu: „Coreea de Nord și-a procurat un motor cu combustibil lichid de înaltă performanță de la o sursă din străinătate”.

Într-o lungă demonstrație foarte detaliată, acest specialist în rachete ajunge la concluzia că tipul de motor utilizat de Phenian nu ar fi putut fi modificat decât în fabricile grupului rus Energomaș și ale companiei ucrainene KB Iujnoie.

Este clar, adaugă el, că inginerii nord-coreeni nu au cunoștințele necesare pentru a modifica acest motor, RD-250, așa cum este el utilizat pe lansatoarele Phenianului.

The New York Times subliniază la rândul său că serviciile de informații și experții își concentrează ancheta asupra unei uzine ucrainene cunoscute sub numele de Iujmaș, care are o experiență îndelungată în materie de motoare de rachetă și ar avea dificultăți financiare de la căderea guvernului prorus în 2014.

Compania a dezmințit ferm aceste informații luni într-un comunicat pentru France Presse. „Iujmaș nu a avut niciodată și nu are nicio legătură cu programul de rachete nord-coreean, fie de natură spațială sau pentru apărare”.

Oleksandr Turcinov, secretar al Consiliului național de securitate și apărare al Ucrainei, care depinde direct de președintele ucrainean, de asemenea a negat categoric.

Elleman subliniază de asemenea în studiul său că dispozitivele ar fi putut fi obținute de pe piața neagră fără știrea guvernului, prin legăturile stabilite cu mult timp în urmă de nord-coreeni în fosta Uniune Sovietică.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...