Victimele primului val de deportări au fost comemorate la Chișinău/ VIDEO

Victimele primului val de deportări au fost comemorate ieri la Chișinău, în scuarul Gării, lângă monumentul înălțat în memoria lor.

Mai mulți membri ai organizației Tinerii Moldovei au adus steaguri tricolore la monument și au vorbit despre acele evenimente și despre oamenii care au trecut prin acest calvar în urmă cu 74 de ani.

În noaptea de 12 spre 13 iunie s-au împlinit 74 de ani de la primul val de deportări staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei. Primul val de deportări a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 (ora 2.30) şi a cuprins teritoriile anexate de URSS de la România.

Numărul celor deportaţi în iunie 1941 nu este cunoscut cu exactitate. Potrivit unor istorici, urmau să fie ridicate 32.423 persoane, dintre care 6.250 să fie arestate, iar restul 26.173 de persoane – deportate (inclusiv 5.033 persoane arestate și 14.542 persoane deportate din RSS Moldovenească).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.