Descoperire remarcabilă în vestul Antarcticii. Ce se ascunde sub stratul de 2 km de gheaţă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un grup de cercetători de la Universitatea din Edinburgh au descoperit 91 de vulcani sub stratul de gheaţă al Antarcticii. Potrivit cotidianului The Guardian, masivul muntos poate pretinde la titlul de cel mai mare lanţ vulcanic al planetei.

Vulcanii, a căror înălţime variază între 100 şi 3.850 de metri, se află în vestul continentului, fiind acoperiţi de doi kilometri de gheaţă. „Am fost şocaţi. Nu ne-am aşteptat să găsim un număr atât de mare de vulcani”, a declarat unul dintre participanţii la expediţie, precizând că, până acum, se ştia doar de existenţa a 47 de astfel de munţi ascunşi în adâncuri.

„Credem că acolo, pe fundul mării, mai sunt şi alţi vulcani. Probabil că, la un moment dat, vom putea vorbi despre cea mai mare concentrare de vulcani din lume”, a subliniat cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă trebuie să stabilească acum dacă vulcanii descoperiţi sunt activi şi care este posibilitatea ca ei să erupă. În opinia specialiştilor, dacă numai unul dintre aceşti munţi de foc s-ar trezi, acest lucru ar antrena o destabilizare a continentului de gheaţă, cu urmări considerabile asupra climei la nivel global.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...