Dodon amenință să elimine „această guvernare”, dacă se va implica într-un conflict militar cu Tiraspolul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Chişinăul nu poate, nu intenţionează şi nu va admite atacarea Tiraspolului. Afirmaţia aparţine preşedintelui Igor Dodon după ce astăzi a efectuat o vizită la Baza de instruire militară a Armatei Naţionale de la Bulboaca. Şeful statului îşi argumentează convingerea prin faptul că, în calitate de comandant suprem al forţelor armate va bloca orice iniţiativă în acest sens, iar „dacă cineva de la guvernare, majoritatea parlamentară sau Partidul Democrat are asemenea planuri”, „preşedintele împreună cu poporul vor face tot posibilul pentru a elimina această guvernare, pe orice căi”, a menţionat Dodon în cadrul unui brifieng de presă.

„Activităţile pe poligon se desgăşoară conform planului obişnuit. Are loc reparaţia unor cazarme pentru soldaţi şi a infrastructurii de pe poligon. Nu am depistat careva activităţi de ordin militar dubioase care ar putea duce la destabilizarea situaţiei din Zona de Securitate sau implicarea unor forţe armate din afara ţării aşa cum a fost speculat în presă pe parcursul ultimelor zile. În acelaşi timp, le-am amintit ofiţerilor de rang înalt şi le-am amintit încă odată poziţie că Republica Moldova nu trebuie să participe în acţiuni militare nici în est, nici în vest şi nu vom face parte la niciun bloc militar, fie NATO sau altul”, a declarat Igor Dodon, amintind că Republica Moldova este o ţară neutră.

În cazul în care „Guvernul de la Chişinău, împreună cu majoritatea parlamentară, ghidaţi de unele forţe din afara ţării, vor încerca să se implice într-un conflict regional, vor încerca să destabilizeze situaţia din Republica Moldova, atunci în calitate de preşeeinte al Republicii Moldova, împreună cu poporul ţării noastre, vom fi nevoiţi să demolăm această guvernare prin toate acţiunile posibile, inclusiv prin convocarea Marii Adunări Naţionale, proteste non-stop”. „Noi nu vom permite nici într-un caz implicarea Republicii Moldova în aventuri militare regionale”, a mai avertizat preşedintele Dodon.

Cât ţine de faptul că cel care a declarat primul că Chişinăul s-ar pregăti să atace militar Tiraspolul a fost chiar „prietenul” său, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, şeful statului a menţionat că nu contează cine a spus asta pentru că „pe parcursul ultimelor zile am văzut mai multe declaraţii în acest sens, şi din est şi din vest”. Important însă este altceva. „Să fie în această regiune stabilitate, cât de greu ar fi. Încercarea de a antrena Republica Moldova în careva jocuri geopolitice, eu nu voi permite. Şi am posibilitatea de a bloca”.

În context, Igor Dodon a menţionat că până la finele lunii va convoca şedinţa Consiliului Suprem de Securitate pentru a afla toată informaţia cu privire la acest subiect, dar şi va întreprinde o serie de vizite la toate obiectivele militare, următorul după cel de la Bulboaca fiind poligonul de la Floreşti.

„Sarcina mea este de a nu admite destabilizarea situaţiei în Republica Moldova”, a conchis şeful statului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...