''Dacă aş fi fost întrebat când am plecat din MI5, în anul 2013, aş fi spus atunci că probabil am trecut de partea cea mai grea a ameninţării al-Qaida. Şi ar fi fost adevărat dacă între timp nu s-ar fi dezvoltat Statul Islamic, cu aceeaşi ideologie şi cu mulţi dintre aceiaşi membri', a afirmat fostul şef al serviciului britanic însărcinat cu securitatea internă.

''Cred că ne vom confrunta încă 20-30 de ani cu ameninţările teroriste şi prin urmare este absolut necesar să perseverăm'', a indicat el.

Jonathan Evans a mai atras atenţia că atentatele din Marea Britanie au creat un ''efect de energizare asupra reţelelor extremiste'' active în această ţară, o dovadă în acest sens fiind numărul mare atât al atentatelor, cât şi al tentativelor de atacuri teroriste dejucate de autorităţile britanice.

Potrivit comandantului unităţii britanice antitero, Mark Rowley, într-un interval de patru ani până la începutul anului în curs au fost dejucate 13 atacuri teroriste, iar apoi în numai câteva luni alte 10.