Libia a declarat ''oficial o zonă de căutare şi salvare'', a declarat, în cursul unei conferinţe de presă, generalul Abdelhakim Bouhaliya, comandant al bazei navale din Tripoli. ''Nicio navă străină nu are dreptul să intre în zonă, cu excepţia celor autorizate de autorităţile libiene'', a subliniat el.

Un purtător de cuvânt al marinei, generalul Ayoub Kacem, a precizat că decizia vizează explicit 'ONG-urile care pretind că doresc să salveze migranţii clandestini în scopuri umanitare'.

Traficanţii profită de haosul din Libia, de la căderea regimului colonelului Muammar Gaddafi în 2011, şi ajută în fiecare an zeci de mii de migranţi să ajungă în Italia în schimbul unor importante sume de bani.

Având o dotare precară, marina libiană controlată de guvernul recunoscut de ONU nu este în măsură să securizeze frontierele maritime ale Libiei şi a solicitat recent ajutorul Italiei, care a iniţiat o misiune de sprijin în apele teritoriale libiene.

''Prin acest anunţ dorim să transmitem un mesaj clar tuturor celor care aduc atingere suveranităţii Libiei şi nu respectă gărzile de coastă şi marina'', a declarat generalul Ayoub Kacem. ''Trebuie să respectaţi voinţa noastră' şi 'să obţineţi autorizarea statului libian chiar pentru operaţiunile de salvare'', a afirmat el adresându-se ONG-urilor.