Guvernul a redus termenele de vânătoare a mai multor specii: „Nici pe timpul guvernării lui Voronin nu se permitea o asemenea exterminare”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul Republicii Moldova a modificat azi termenele de vânătoare a mai multor specii de animale și păsări, datorită unor cercetări științifice realizate de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu a criticat această modificare și spune că prin această decizie se va permite masacrarea faunei.

„Hotărârea de Guvern aprobată legiferează vânatul unui număr impunător de specii cinegetice, inclusiv dintre cele la care a fost interzis vânatul în ultimii doi ani. Azi s-a permis vânătoarea a peste sută de mii de animale! Fiind ştiut năravul acestei bresle, putem lesne multiplica această cifră şi vom constata că se preconizează un adevărat carnagiu, iar cei care ar fi trebuit să responsabilizeze vânătorii şi să combată braconajul se situează de partea lor”, scrie Valeriu Munteanu pe o rețea de socializare.

Potrivit fostului ministru, „este evident că interesele tagmei vânătoreşti au prevalat asupra imperativelor de mediu, având în vedere că consilierul ministrului Mediului, care a elaborat proiectul aprobat azi, a activat până recent în calitate de jurist la Societatea Vânătorilor şi Pescarilor. Cel care până mai ieri apăra interesele vânătorilor a tutelat elaborarea hotărârii aprobate azi, acţionând ilegal, inclusiv prin intimidarea funcţionarilor responsabili, care au încercat să se opună acestui măcel”, consideră Valeriu Munteanu.

Acesta a precizat că s-a aprobat vânătoarea a 19.000 de iepuri de câmp, efectivul cărora a crescut substanţial în ultimii doi ani, în perioada acţiunii prohibiţiei la această specie, când după cum recunosc însăşi vânătorii şi oamenii de ştiinţă, a sporit considerabil populaţia iepurilor de câmp.

La fel, s-a permis împuşcarea a câte 20.000 de porumbei şi raţe, lişite, găinuşe de baltă, protejate anterior.

„Nici pe timpul guvernării lui Voronin, un împătimit al acestei îndeletniciri, nu se permitea o asemenea exterminare a faunei sălbatice. După decizia de astăzi, este evident că la următoarea ediţie a Cărţii Roşiii vor mai fi incluse câteva specii noi”, conchide Valeriu Munteanu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...