(FOTO) Ceremonie de deschidere impresionantă: Jocurile Europene au început

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prima ediție a Jocurilor olimpice Europene a început, vineri, la Baku, în capitala Azerbaidjanului, o competiție multisport la care vor participa circa 6.000 de sportivi, dintre care 87 din Republica Moldova, și care se va încheia pe 28 iunie.

Peste 6.000 de sportivi se vor întrece la 30 de discipline sportive la Baku, competițiile fiind găzduite de 18 baze sportive, urmând să se acorde 253 de medalii de aur. Și-au anunțat participarea sportivi din cele 50 de comitete olimpice europene.

Programul cuprinde 16 sporturi olimpice și patru non-olimpice, disciplinele care vor oferi calificarea pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016 fiind tir cu arcul, atletism, box, ciclism, judo, tir sportiv, înot, tenis de masă, taekwondo, triatlon, volei și lupte.

Unele dintre sporturi vor conta și în calitatea de Campionate Europene, cum este la judo, în timp ce la polo vor fi în rol de Campionate Europene de juniori. Juniorii vor mai participa la întrecerile de sărituri în apă și înot.

Directorul artistic al ceremoniei de deschidere, găzduită de Stadionul Olimpic din Baku, care are o capacitate de 68.195 locuri, a fost Dimitris Papaioannou, creatorul ceremoniilor desfășurate în 2004 la Jocurile Olimpice de la Atena.

Defilarea delegațiilor sportive a început cu Grecia și s-a încheiat cu Azerbaidjan, fiind de consemnat și prezența în premieră a statului Kosovo, recent admis în familia olimpică. Echipa Armeniei a fost huiduită de spectatori, potrivit Reuters, situația dintre cele două țări fiind tensionată din cauza enclavei Nagorno-Karabah. Vedeta pop Lady Gaga a interpretat, apoi, celebra piesă „Imagine” a lui John Lennon. Opt campioni olimpici au adus pe stadion drapelul Comitetului Olimpic European.

39643_12-MD-HD

La festivitatea de deschidere au asistat președintele Comitetului Internațional Olimpic, germanul Thomas Bach, președintele Rusiei, Vladimir Putin, și alți 35 de șefi de stat.

39580_12-MD-HD

Peste 2.000 de voluntari, din 18 țări, în principal azeri, au fost implicați în spectacol, care a prezentat principalele momente din bogata istorie culturală a Azerbaidjanului, după ce au efectuat nu mai puțin de 600 de repetiții. În spatele scenei au lucrat numeroase echipe de producție din zeci de țări pentru eveniment.

39594_12-MD-HD

Președinta Comitetului de organizare, Mehriban Alieva, soția președintelui azer Ilham Aliev, a urat bunvenit oaspeților, apoi a urmat discursul lui Patrick Hickey, președintele Comitetului Olimpic European, care a subliniat că acesta este „cel mai important moment” din istoria organizației continentale.

După o ceremonial al focului a fost aprinsă flacăra olimpică de la Baku, iar ceremonia s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

39673_12-MD-HD

39656_12-MD-HD

39623_12-MD-HD


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...