Potrivit observatorilor Promo-LEX, în unele localităţi suburbane ale municipiului Chişinău numărul localnicilor cu drept de vot aproape că s-a dublat în ultimele luni.

„Spre exemplu, în orăşelul Codru avem o creştere cu peste 1300 persoane de la ultimele alegeri parlamentare. Avem la Ghidighici, o creştere cu 2400 de persoane. Astfel de cazuri sunt practic în toate suburbiile municipiului Chişinău. Ni s-a părut straniu creşterea nejustificată a numărului de alegători pe listele electorale”, afirmă  şeful efortul de monitorizare Promo-Lex, Pavel Postică.

Experţii sugerează că are loc o tentativă de fraudare a rezultatelor scrutinului de duminică.

„În cazul în care alegătorii migrează artificial în suburbii, ei oricum păstrează dreptul de a vota pentru primarul general al Chişinăului, CMC, dar beneficiază şi de dreptul de a vota pentru primarul localităţii şi consiliul localităţii respective. Miza pare să fie primarul localităţii şi consiliul localităţii. Dacă noi vorbim despre creşterea numărului de alegători cu 1300 de persoane la Codru şi în cazul în care diferenţa dintre primul şi al doilea candidat ar fi de 20 de voturi...”, mai spune Pavel Postică.

O situaţie similară a fost semnalată şi de primarul degrevat al comunei Băcioi, Vitalie Şalari, potrivit căruia cu doar câteva zile înainte de alegeri numărul localnicilor cu drept de vot s-a majorat cu cel puţin 130 de persoane. Multe dintre ele sunt din capitală şi şi-au făcut viză temporară de domiciliu în casele unor concurenţi electorali din partea Partidului Democrat, pe care ar urma să-i voteze.

Cei vizaţi au negat însă acuzaţiile. Solicitaţi pentru o reacţie, reprezentanţii Întreprinderii de stat „Registru” au declarat că înregistrarea mai multor persoane la aceeaşi adresă nu este o încălcare a legii. De cealaltă parte, şeful CEC, Iurie Ciocan, a anunţat că va solicita Inspectoratului General de Poliţie să verifice informaţia.

Dacă se va constata că unii concurenţi înregistrează zeci de persoane în locuinţele lor pentru a obţine voturi, membrii comisiei afirmă că vor adopta o hotărâre care va interzice schimbarea temporară a domiciliului în preajma turul doi de scrutin. Monitorizarea Promo-Lex vizează perioada 21 mai - 10 iunie, iar în proces au fost implicaţi zeci de observatori delegaţi în toate centrele raionale.