PD culege lauri şi nu îi împarte cu PSRM. Lupu: Noi „creștem” pe seama schimbării sistemului electoral, iar opoziția se enervează

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Democrat este formațiunea politică care va culege lauri, deoarece a schimbat sistemul electoral de vot în unul mixt, ascultând „opinia oamenilor” şi elaborând proiectul de lege, spune şeful fracțiunii parlamentare a PD, Marian Lupu, care uită că proiectul votului mixt a fost elaborat de socialiștii președintelui Igor Dodon, iar democrații au elaborat proiectul votului uninominal, care a fost comasat cu cel al PSRM.

Lupu recunoaște că, politic, PD creşte pe seama schimbării sistemului electoral de vot în unul mixt, declarând că înțelege de ce opoziția „se enervează” pe acest lucru.

„Opoziţia de astăzi sunt forţele politice care nu demult, câţiva ani în urmă, singuri, pledau pentru schimbarea sistemului electoral. Iată asta nu-mi place. Schimbarea de macaz în politică deseori se întâmplă. Azi e una, mâine e alta. Aşa este politicul. Schimbarea de macaz s-a produs fiindcă, aici leg ideea cu 2022, noi să fim inițiatorii, adică oponenții noștri. Atunci ideea ar fi fost bună”, a spus Lupu într-un interviu pentru Europa Liberă.

„Uite că PD, susținut de aliații săi din majoritatea parlamentară, este inițiatorul. Eu înțeleg de ce îi enervează (pe reprezentanții opoziției extraparlamentare – n.r). Noi creștem. Politic, noi creștem pe seama acestei idei. Noi vom fi acei care şi-au asumat curajul, responsabilitatea practică, să transforme această inițiativă şi dorință a societății, într-un proiect de lege. Iată cum este filozofia”, a explicat Marian Lupu, uitând că PD a elaborat proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral de vot uninominal, iar proiectul mixtului a venit din partea PSRM, ulterior cele două proiecte fiind comasate.

Lupu declară totodată că, PD nu va renunța la sistemul electoral mixt pentru alegerile generale din 2018, respingând astfel speculații că noul sistem electoral al putea fi aplicat de-abia în 2022: „…noi vorbim concret despre un sistem aprobat, care nu va fi anulat și care va fi aplicat pentru alegerile parlamentare din 2018”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...