18:12:52 25.04.2024
Stiri

Un partid de opoziție pune la ÎNDOIALĂ legalitatea aflării în funcție a lui Nistor Grozavu: „Încă din 2011 nu mai este viceprimar al capitalei”

Politică 08.08.2017 13:00 Vizualizări2891 Autor: Ziarul National
Un partid de opoziție pune la ÎNDOIALĂ legalitatea aflării în funcție a lui Nistor Grozavu: „Încă din 2011 nu mai este viceprimar al capitalei” Adevarul


Viceprimarul de Chișinău, Nistor Grozavu, a preluat funcția de primar interimar al capitalei după suspendarea recentă a lui Dorin Chirtoacă din fruntea primăriei.

„Nici nu știu cum să spun - viceprimar cu atribuții de primar general, dar la noi nu prevede legea așa ceva. Așa că, de săptămâna trecută, am semnat toate dispozițiile pentru buna funcționare a primăriei”, a anunțat ieri Grozavu, subliniind că nu va face schimbări esențiale în instituție.

Juristul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, pune însă la îndoială legalitatea aflării în această funcție a lui Grozavu, cercetat și el penal în dosarul parcărilor cu plată și aflat sub control judiciar.

„Situație inedită la Primăria capitalei. În afară de povestea cu dosarul penal și controlul judiciar sub care se află (este, deci, persoană supusă anchetei penale), Grozavu, din punct de vedere juridic, încă din 2011 nu mai este „viceprimar” al capitalei. Or, mandatul acestuia a început în 2007 și s-a încheiat în 2011, odată cu alegerea unui nou Consiliu municipal; nici Consiliul 2011-2015, nici cel actual nu au votat pentru alegerea acestuia în funcția de viceprimar”, argumentează Litvinenco.

Potrivit lui, vinovat de această situație se face chiar primarul suspendat, Dorin Chirtoacă. Din cauza „rivalităților” dintre primar și consilierii municipali, nu s-a reușit alegerea în funcție a unor noi viceprimari ai capitalei în ultimii ani.

„Vinovat pentru situația creată este, în primul rând, primarul suspendat, Dorin Chirtoacă, care, în loc să aplice legea la timpul potrivit (2011), a preferat să acționeze „по понятиям”: stai nene în funcție, că noi suntem la guvernare și nu ți se întâmplă nimic. Ei, acum vedem că tot acest joc se întoarce, după legea bumerangului, împotriva lui Chirtoacă – cu siguranță că, față de ultimul, Grozavu va fi total independent. Dacă așa stau lucrurile, poate e mai bine sa fie pus în funcția de primar interimar vreun viceprimar de pe vremea lui Urecheanu? Sau chiar dinaintea lui. Că aceia măcar dosare penale active nu au…”, ironizează juristul PAS.

Anterior, Grozavu a declarat că va discuta cu fiecare fracțiune municipală în parte și, dacă acestea vor fi de-acord, el va accepta să gestioneze interimatul funcției de primar al capitalei, până la o „decizie definitivă” în dosarul lui Dorin Chirtoacă. Avocații lui Chirtoacă au atacat cu recurs decizia prin care acesta a fost suspendat din funcție, acuzând că aceasta ar fi ilegală.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md