SIE și Băsescu năruie unionismul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O aprigă lovitură s-a abătut peste democraţia din Moldova. După îndelungi tatonări, s-a desprins din Partidul Liberal moldovenesc Partidul Unităţii Naţionale, proiect la care se lucrează de foarte mult timp în laboratoarele de la Bucureşti. Construcţia asta vine în momentul cel mai nefericit pentru Moldova, dacă ţinem cont de ultimele schimbări legislative de la Chişinău în materie de legislaţie electorală şi, o dată cu el, se aruncă în joc poate cel mai greu element, o presupusă candidatură a lui Traian Băsescu.

Aşa cum anunţa Anatol Şalaru, Traian Băsescu urmează să candideze la alegerile parlamentare din anul 2018, dacă până atunci îşi redobândeşte cetăţenia moldovenească. Condiţionalitatea din partea a doua a afirmaţiei lui Şalaru este o invitaţie la un blat politic cu oligarhul Plahotniuc. Cu alte cuvinte, Traian Băsescu i se oferă lui Plahotniuc în schimbul mult doritei cetăţenii moldoveneşti. Cunoscând situaţia justiţiei de peste Prut, foarte curând, fostul preşedinte va redeveni moldovean, conform cotidianul.ro.

Ce rol joacă PUN?

Proaspăt înfiinţatul Partid al Unităţii Naţionale, cel care îl are ca patron pe Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării, este o structură menită să divizeze electoratul proeuropean, rupându-i de la liberalii lui Ghimpu pe cei mai aprigi unionişti, şi asta, pentru a-i face jocul oligarhului, în sensul că îi va fi mult mai uşor să câştige colegiile uninominale, având în vedere că partidele proeuropene sunt deja divizate în trei tabere. Vă propun un exerciţiu de imaginaţie care să vă ajute să înţelegeţi logica acestei creaţii de laborator. Suntem în decembrie 2018 şi tocmai s-au încheiat alegerile parlamentare. Conform noii legi, îl avem pe candidatul Traian Băsescu, care, cum este firesc, s-a dus în cel mai unionist colegiu din Moldova. Permiteţi-mi să cred că acesta va fi colegiul raionului Ialoveni. Raionul Ialoveni este, după părerea mea, raionul cu cei mai mulţi unionişti, cei mai puţini proruşi, poate de asta a fost colegiul în care Maia Sandu a luat cel mai mare scor (75%). În exerciţiul nostru, la sfârşitul scrutinului, rezultatul va arăta în felul următor: candidatul Tra­ian Băsescu va avea cel mult 22%, candidatul PAS – 18%, candidatul PPDA – 18%, candidatul PL va avea 4%, candidatul PLDM – 2% şi candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi – 4%. Problema este că va exista un candidat cvasinecunoscut, care va fi din partea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, care va întruni 26 de procente, atât cât este scorul partidului în acest raion, şi care, conform legii electorale votate recent în Moldova, va fi parlamentarul ales în circumscripţia uninominală. În acest scenariu, Traian Băsescu a luat şansa opoziţiei proeuropene de a da măcar un deputat din cei 50 aleşi prin vot uninominal. Părerea mea este că acesta era singurul colegiu din care omul Maia Sandu putea ieşi parlamentar. Pentru Traian Băsescu nu este nicio tragedie, pentru că excelenţa sa, fostul preşedinte al României, va fi cap de listă pentru cealaltă jumătate din parlamentul Moldovei, unde parlamentarii se aleg după listă. Aici apar două scenarii: primul scenariu este cel în care, la nivel naţional, PUN depăşeşte şase procente şi atunci Traian Băsescu, împreună cu Anatol Şalaru şi un al treilea unionist din beciurile Securităţii de la Bucureşti vor fi cei trei parlamentari ai unei opoziţii extrem de fragile, care, după părerea mea, va avea în jur de treizeci de oameni. Scenariul doi, cel mai credibil, după părerea mea, este cel în care PUN nu trece pragul, obţinând undeva la 3-5%, şi, abia atunci, fostul preşedinte al României va fi cu adevărat un mare moldovean, pentru că cele 3-5% vor fi luate de la opoziţia proeuropeană, Andrei Năstase şi Maia Sandu.

Toamna revoluţiilor

Dar până în toamna anului 2018 Şalaru are mult de lucrat la planul lui Plahotniuc. La sfârşitul mitingului de duminica trecută, Andrei Năstase a anunţat că, pe 17 septembrie, va fi următorul miting împotriva noului sistem electoral votat la Chişinău. Şi, ca deruta să fie totală, joi, 3 august, Anatol Şalaru ne-a anunţat prin trompeta SIE, adevărul.ro, că, „din toamnă, vom vedea declanşarea unui război anti-Dodon“. Cu alte cuvinte, aparatul SIE de la Chişinău pregăteşte, în toamnă, acţiuni de stradă şi mediatice menite să îl discrediteze pe Dodon şi, implicit, să îl credibilizeze pe Plahotniuc, care joacă o scenetă în care el este duşmanul lui Dodon şi, având în vedere naivitatea oamenilor din presa de la Bucureşti, aceasta va fi imaginea pe care o vor vedea românii. Bineînţeles, în tot acest joc vor participa foarte activ cele două instituţii ale SIE de la Chişinău, deschide.md şi obscura televiziune unionistă 10 TV, ambele finanţate din bani publici de Ministerul Românilor de Pretutindeni.

Citiţi mai mult pe cotidianul.ro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...