15:46:55 25.04.2024
Stiri

Sturza: „A devenit deja o „TRADIȚIE”. Orice apropiere de elucidarea circumstanțelor furtului MILIARDULUI se stopează printr-o criză majoră politică”

Politică 07.08.2017 17:30 Vizualizări2765 Autor: Ziarul National
Sturza: „A devenit deja o „TRADIȚIE”. Orice apropiere de elucidarea circumstanțelor furtului MILIARDULUI se stopează printr-o criză majoră politică”


Fostul premier Ion Sturza consideră că lucrurile s-au complicat foarte mult în ceea ce privește recuperarea miliardului furat din sistemul bancar și asta pentru că pilonul de bază al investigaților formale rămâne Federația Rusă.

„Criza moldo-rusă a așternut o perdea groasă de fum pe ceea ce real astăzi contează, reforma sistemului electoral și reacția dură a Occidentului, dar și recuperarea miliardului furat. A devenit deja o „tradiție”. Orice apropiere de elucidarea circumstanțelor furtului miliardului se stopează printr-o criză majoră politică. Unii vor spune că este doar o coincidență nefericită. Putem să afirmăm că schimbarea a minimum trei guverne din 2014 până astăzi a fost motivată pentru ca adevărul despre furtul miliardului să nu iasă la suprafață. Astăzi suntem iarăși într-un punct critic. E vorba de raportul de progres al investigațiilor Kroll și elaborarea măsurilor de recuperare a prejudiciilor”, scrie acesta pe o rețea de socializare.

Potrivit lui Sturza, succesul acestei etape depinde foarte mult de două aspecte. „Păstrarea confidențialității datelor, când, unde și cine a beneficiat de banii furați. Și al doilea aspect: colaborarea cu jurisdicțiile străine unde au fost transferați banii. Declarația guvernanților despre intenția de a publica raportul Kroll stârnește mari semne de întrebare. Odată cu criza moldo-rusă, lucrurile cu jurisdicția se complică și mai mult. Pilonul de bază al investigațiilor formale rămâne Federația Rusă. La un moment dat, în băncile rusești au fost plasate depozite de 11 miliarde de lei. Cred că „drumul Rusiei” au luat-o câteva sute de milioane de dolari”, spune acesta.

Actualmente, când relațiile dintre R. Moldova și Rusia sunt foarte tensionate, va fi foarte greu ca organele implicate să aibă o colaborare cu instituțiile abilitare din Rusia. „În ce măsură vor colabora autoritățile rusești în investigații și recuperare? Trebuie să recunoaștem că această criză cu Rusia, indiferent de faptul cine și cum a declanșat-o, a venit la momentul potrivit. Care va fi următoarea criză? Un război în Transnistria? Doamne ferește! Aș recomanda moldovenilor înfierbântați de victoriile geostrategice să fie mai cumpătați. Țineți-vă capul sus, dar la rece!”, le recomandă Sturza autorităților moldovenești.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md