14:19:47 19.04.2024
Stiri

Experți economici: „După demisia lui Gaburici, FMI își va amâna vizita la Chișinău”

Economie 12.06.2015 12:55 Vizualizări1524 Autor: Stela Mihailovici
Experți economici: „După demisia lui Gaburici, FMI își va amâna vizita la Chișinău” bn.com


Angajații Fondului Monetar Internațional care urmau să vină la Chișinău săptămâna viitoare își vor anula vizita în R. Moldova, pentru că nu mai au cu cine purta negocieri, după ce prim-ministrul Chiril Gaburici și-a anunțat demisia. De această părere sunt experții economici.

Fostul ministru al Finanțelor, Mihai Manole, afirmă că un premier în exercițiu nu poate să-și asume negocierile cu FMI, „să semneze un memorandum sau documente pentru debursări de fonduri”, iar discuțiile cu reprezentanții Ministerului Finanțelor sau cel al Economiei nu ar avea nicio finalitate, dacă urmează să cadă actualul Guvern.

Economistul Roman Chircă este de părere că premierul Chiril Gaburici nu era pregătit să negocieze cu misiunea FMI, chiar dacă ar fi rămas în funcție. „Un prim-ministru pregătit de plecare nici nu era persoana indicată să poarte discuții cu FMI-ul. În plus, premierul a admis o gafă când a anunțat că FMI condiționează cu lichidarea Băncii de Economii, ceea ce nu cred că s-a întâmplat”, spune expertul.

Roman Chircă adaugă faptul că vizita misiunii FMI nu era una de cotitură pentru viitoarea colaborarea a R. Moldova cu instituția străină, ci una de prospecțiune. „Dacă totuși vor veni, experții FMI se vor întâlni cu reprezentanții Băncii Naționale sau ai Ministerului Finanțelor”, crede economistul.

Amintim că Fondul Monetar Internațional și-a anulat anterior câteva vizite la Chișinău din cauza situației incerte în politica moldovenească și neîndeplinirea mai multor cerințe care au fost puse în fața Guvernului.

În februarie 2013, FMI și-a amânat o vizită în R. Moldova și a cerut autorităților să stabilizeze situaţia la Banca de Economii şi să adopte o politică bugetar-fiscală adecvată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md