Recolta din acest an, afectată de schimbările climatice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Seceta şi îngheţurile din acest an au lovit greu în fermierii din Republica Moldova. Ei se plâng că le-a fost compromisă recolta şi că au înregistrat pierderi de milioane. Autorităţile îi îndeamnă pe agricultori să acceseze subvenţii, dar şi să îşi asigure terenurile.

Igor Ivanov din satul Mălăieşti (Orhei) are 700 de hectare de teren agricol pe care cultivă cereale şi culturi tehnice. În ultimii ani, fermierul a suportat pierderi din cauza grindinei, secetei sau chiar a îngheţurilor de primăvară. Schimbările climatice din ultimii ani l-au determinat pe agricultor să revadă soiurile pe care le cultivă, relatează Moldova 1.

„Folosim soiuri mai rezistente la secetă, în special porumb şi floarea-soarelui, iar cât priveşte orzul şi grâul, utilizăm culturi însămânţate în toamnă, nu în primăvară”, spune agricultorul.

Mai mulţi agricultori din nordul ţării au suportat pierderi colosale în acest an din cauza îngheţurilor. Fermierii spun că îşi vor putea acoperi doar o mică parte dintre cheltuielile necesare pentru semănatul culturilor.

În acest an au fost semănate peste 350 de mii de hectare cu grâu de toamnă, chiar dacă era planificată o suprafaţă de 450 de mii de hectare. Conform estimărilor, recolta totală va fi de peste un milion de tone. Autorităţile spun că producţia nu va scădea semnificativ, comparativ cu anii trecuţi, însă nu exclud că preţul grâului ar putea creşte.

Schimbările climatice le dau mari bătăi de cap şi producătorilor de fructe. Autorităţile dau asigurări că depun toate eforturile pentru a reduce riscurile schimbărilor climatice în agricultură. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului spun că şi în acest an agricultorii afectaţi vor beneficia de subvenţii din partea statului. Potrivit autorităţilor, cea mai eficientă măsură ar fi asigurarea terenurilor împotriva calamităților naturale. Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură îşi propune să-i convingă pe fermieri să procure polița agricolă prin diverse metode.

În prezent, doar două la sută dintre terenurile agricole şi livezile din ţară sunt asigurate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...