(video) Cum funcționează aplicația care te-ar putea ajuta să faci selfie-uri perfecte

tourist-selfie-sticks-today-tease-1-150916_23e68413303e8f799f5bc2f02cfaa0fb
Foto: today.com

Orice pasionat de fotografii postate pe Facebook sau Instagram știe cât de dificil este să realizezi selfie-ul perfect. Deși este evident că după câteva sute sau mii de fotografii perfecționezi un anumit sistem, există și posibilitatea să nu-ți evolueze deloc abilitățile creative. Pentru astfel de situații, un grup de cercetători de la Universitatea din Waterloo au încercat să faciliteze imortalizarea selfie-ului perfect printr-un algoritm inteligent.

Ideea pe termen lung nu este să scoți telefonul și să înceapă să facă poze singur. În schimb, printr-o aplicație bine gândită, gadgetul îți poate da sfaturi. Te poate ajuta la încadrare, te poate atenționa că ar fi bine să ajustezi expunerea și îți poate reaminti să modifici focusul pe prim-plan. Cercetătorii sunt foarte încrezători că algoritmul creat de ei poate sta la baza selfie-ului perfect.

Cum era de așteptat, perfecționarea algoritmului cu pricina a implicat o inteligență artificială care a analizat mii de selfie-uri folosind niște criterii obiective. Ulterior, întregul volum de analiză a fost sintetizat în câteva elemente care s-ar putea să schimbe radical calitatea selfie-urilor pe care le faci cu telefonul. Printre detaliile care influențează nivelul de apreciere al unui selfie se pare că se numără poziția și direcția sursei de lumină, dimensiunea feței în raport cu restul imaginii și poziția în cadru.

Pornind de la elementele enunțate mai sus, a fost creată o aplicație ce funcționează ca un regizor de platou. Făcând teste în lumea reală, mai multe persoane au fost rugate să facă selfie-uri cu și fără aplicația ajutătoare. Ulterior, au postat selfie-urile online și au rugat o comunitate de internauți să ofere feedback sub formă de rating-uri. Cei care au utilizat programul pentru selfie-uri asistate de computer au obținut o creștere medie cu 26% a ratingului. Din păcate, aplicația nu este momentan publică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente