Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Temperaturi record in Europa

Temperaturi record in Europa

Europa este traversată de un val saharian de căldură, iar temperaturile au atins chiar și 47 de grade Celsius în unele zone, scrie digi24.ro. Temperaturi-record sunt înregistrate în Spania, Franța, Gregia, Italia sau Croația, Romania, iar R. Moldova se află sub cod portocaliu de caniculă. Afectate de căldura sufocantă sunt și Ungaria, Serbia, Albania sau Polonia, noteaza sursa citata.

Italienii au supranumit valul de caniculă „Lucifer” și le-au recomandat oamenilor să nu iasă din case, în special la orele amiezii, când temperaturile ating 45 de grade Celsius la umbră.

Temperaturile anormal de mari și lipsa precipitațiilor a favorizat izbucnirea mai multor incendii violente de vegetație în Portugalia sau în Franța, unde 12.000 de oameni au fost evacuați din calea flăcărilor.

Autoritățile din Viena au interzis plimbările cu caleașca, întrucât temperaturile au depășit și aici 35 de grade Celsius.

Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Europa a fost de 48 de grade Celsius, în Atena, în 1977. Iar săptămâna aceasta, temperaturile maxime înregistrate au atins 43,4 grade în Turcia și 42,8 grade în Cordoba, Spania și în Frosinone, Italia.

Stirileprotv.ro anunta ca in judeţul Iaşi doi bărbaţi care lucrau pe câmp în soare au căzut seceraţi. Unul dintre ei a murit, iar celălalt este în stare critică.