(FOTO) Guvernul, sfidat de Dodon; Acesta s-a întâlnit cu Rogozin, cerând „prietenilor ruși” să răspundă cu „înțelepciune” la acțiunile nesăbuite ale Chișinăului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, declarat săptămâna aceasta persoană indezirabilă în Republica Moldova. Întâlnirea dintre cei doi a avut loc în capitala Iranului, Teheran, la ceremonia de învestire a preşedintelui iranian.

Conform președintelui Dodon, discuția a fost una „foarte bună”, cei doi exprimându-și speranța că dialogul bilateral nu va fi afectat de acțiunile Guvernului de la Chișinău, „credibilitatea căruia este pusă sub semnul întrebării de cetățeni”.

Totodată, Dodon anunță că i-a cerut lui Rogozin ca Federația Rusă să nu sancționeze Republica Moldova pentru cele întâmplate. „Am îndemnat prietenii noștri ruși să răspundă cu înțelepciune la acțiunile nesăbuite ale Guvernului și să nu cedeze provocărilor”, a cerut Dodon.

Acesta a ținut să menționeze că, în calitate de președinte al Republicii Moldova, având un mandat legitim va apăra „interesele poporului moldovenesc”, și va bloca prin toate mijloacele posibile, declarația adoptată de Parlament și de majoritatea parlamentară a Partidului Democrat prin care se cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei, acțiune menită să „distrugă relațiile bilaterale cu Federația Rusă”.

Guvernul de la Chișinău l-a declarat săptămâna aceasta persona non-grata pe vicepremierul Rogozin. Ministrul de Externe de la Chişinău, Andrei Galbur, a declarat că executivul a luat acţiuni din cauza unor declaraţii neprietenoase ale vicepremierului rus la adresa moldovenilor şi a Republicii Moldova.

Rogozin nu va mai putea să viziteze şi nici măcar să tranziteze spaţiul aerian moldovean, deşi este co-preşedinte al comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică între Rusia şi Republica Moldova, ocupând inclusiv funcţia de reprezentant special pentru Transnistria.

Dodon a condamnat decizia luată de guvernanţii săi, susţinând că este vorba de un act de stupiditate politică din partea Chişinăului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...