Rata inflaţiei continuă să crească; A atins 7,1% în trimestrul II al anului 2017

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În trimestrul II 2017, rata medie anuală a inflației a constituit 7.1 la sută, fiind cu 2.8 puncte procentuale superioară celei din trimestrul precedent.

În luna iunie 2017, inflația a înregistrat 7.3 la sută. Ca rezultat, pe parcursul trimestrului II 2017, aceasta s-a plasat peste limita superioară a intervalului țintei inflației stipulat în Strategia politicii monetare pe termen mediu.

Majorarea ratei anuale a inflației a fost determinată, preponderent, de impactul ajustării unor tarife la serviciile reglementate și de creșterea prețurilor la produsele alimentare ca urmare a unor condiții meteorologice atipice. Totodată, acest proces a fost susținut de efectul unei perioade de bază reduse din anul 2016, precum și de consecințele ajustării accizelor la unele categorii de produse.

Tendința de apreciere a monedei naționale a atenuat din presiunile inflaționiste menționate mai sus. Inflația de bază a cunoscut o dinamică mai modestă în perioada de referință, înregistrând 4.7 la sută în luna iunie și plasându-se, astfel, în partea inferioară a intervalului sus-menționat în condițiile unei cereri interne slabe. Rata anuală a prețurilor la produsele alimentare s-a majorat de la 5 la sută în luna martie 2017 până la 9.0 la sută în luna iunie 2017.

La sfârșitul trimestrului II 2017, prețurile reglementate au fost cu 7.5 la sută superioare celor din perioada similară a anului precedent.

În același timp, rata anuală a prețurilor la combustibili s-a diminuat de la 12.5 la sută în luna martie 2017 până la 7.2 la sută în luna iunie 2017.

Valoarea efectivă a inflației anuale din trimestrul II 2017 este ușor superioară celei anticipate în cadrul rundei de prognoză aferente Raportului asupra inflației nr. 2, 2017.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...