Transferul lui Neymar devine problemă politică; Va ajunge pe masa Comisiei Europene

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sindicatul internaţional al fotbaliştilor profesionişti (FIFPro) a cerut Comisiei Europene să deschidă o anchetă în privinţa transferului fotbalistului brazilian Neymar de la FC Barcelona la Paris Saint Germain, pentru suma record de 222 milioane de euro.

FIFPro cere CE să învestigheze „fluxurile de bani ce reprezintă sumele de transfer pe teritoriul european, în scopul de a înţelege impactul lor asupra echlibrului competitiv în regiune”.

„Ţinând cont că majoritatea activităţii financiare fotbalistice are loc în Europa, unde sume semnificative de transfer sunt schimbate între cluburi, FIFPro cere CE să lanseze o investigaţie aprofundată a regulilor de transfer pe care le-a aprobat în 2001 şi care au acum nevoie de o urgentă revizuire. O reformă a sistemului actual de transferuri este o prioritate pentru FIFPro, în scopul de a proteja drepturile jucătorilor ca lucrători. Enorma bogăţie a fotbalului este prinsă în capcană, între câteva ligi şi cluburi, când ar putea fi redistribuită mult mai eficient şi corect, pentru a proteja balanţa concurenţială, unul dintre obiectivele fundamentale ale sistemului de transferuri. FIFPro reclamă că o piaţă inflaţionistă şi distorsionată, cu escaladarea sumelor de transfer în inima acesteia, ajută la distrugerea echilibrului concurenţial. Regulile de transfer guvernate de FIFA, sunt anticoncurenţiale, nejustificate şi ilegale. Acţiunea legală a FIFPro adresată în 2015 unităţii de concurenţă a Comisiei Europene este destinată să rebalanseze fotbalul şi să aducă un sfârşit nebuniei de pe piaţa transferurilor, pentru binele fotbalului, jucătorilor, cluburilor şi fanilor”, se arată în comunicatul FIFPro.

Transferul lui Neymar a fost criticat şi de liga spaniolă de fotbal, LaLiga, care consideră că PSG nu respectă regulamentul „fair-play financiar” al UEFA. Spaniolii îi acuză pe conducătorii qatarioţi ai clubului PSG că au umflat veniturile grupării pentru a le ieşi doar o pierdere de 30 de milioane de euro în trei ani. UEFA nu le permite cluburilor să cheltuie prea mult peste venituri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...