Iată de ce nu ar trebui să pornești aerul condiționat imediat după ce ai urcat în mașină

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mulți oameni pornesc fără să se gândească aerul condiționat când merg cu mașina, dar acesta este un obicei foarte periculos pentru toți pasagerii mașinii. Medicii spun că așa se poate face cancer sau albe boli foarte grave.

De fiecare dată când îți lași mașina undeva închizi și geamurile, dar numai când o lăsam la umbră în interiorul ei se acumulează 400-800 mg de benzen, iar situația se înrăutățește atunci când este lăsată în soare. Când mașina este parcată la soare, la temperatura de peste 16 grade, nivelul de benzen crește până la 2000-4000 mg, adică de peste 40 de ori mai mult decât limita admisă.

Când stai în mașină cu geamurile închise, inhalezi benzenul, care îți afectează ficatul, oasele și rinichii. Organismul are apoi nevoie de foarte mult timp pentru a-l elimina.

Manualele de utilizare ale mașinilor moderne avertizează asupra faptului că ar trebui să deschidem geamurile înainte de a porni aerul condiționat, dar nu menționează și de ce.

Dacă sistemul de climatizare este manual, e musai să reglaţi viteza ventilatorului astfel încât, după un timp, debitul de aer rece să fie mai mic, evitând îmbolnăvirea. De asemenea, trebuie corelată viteză ventilatorului de aer cu temperatura realizată.

„Cu cât setezi pe o viteză mai mare, cu atât mai puţin răcit va fi aerul introdus în habitaclu. Duzele trebuie să fie îndreptate în sus pentru ca, la coborâre, aerul rece să se amestece încet cu cel cald”, precizează inginerul Marcel Boghian.

Componentele din interior pot fi protejate de şocurile termice dacă înainte cu 5-10 minute de a ajunge la destinaţie veţi opri instalaţia de climatizare. Astfel, apa acumulată din condens pe vaporizatorul instalaţiei de climatizare se poate usca în curentul de aer al mersului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...