12:39:45 18.04.2024
Stiri

ADMITEREA 2017 // Cele mai SOLICITATE facultăți din R. Moldova: Și câte 60 de persoane pe un loc

Social 04.08.2017 16:20 Vizualizări2087 Autor: Ziarul National
ADMITEREA 2017 // Cele mai SOLICITATE facultăți din R. Moldova: Și câte 60 de persoane pe un loc


Prima etapă a concursul de admitere din sesiunea 2017 la studii superioare de licență a luat sfârșit.

Ministerul Educației anunță că în cele 17 universități publice și 11 private din R. Moldova au fost depuse în total 13 277 de cereri. Totodată, la cele 4 931 de locuri cu finanțate din buget au fost înregistrate 12 049 de cereri.

În actuala sesiune de admitere la facultate, cele mai solicitate specialități de către tineri au fost Contabilitate, Finanțe, Medicină, Medicină preventivă, Drept, Tehnologii informaționale și comunicaționale, Arhitectură, Electroenergetică, Jurnalism și procese mediatice, Ingineria transportului auto, Medicină veterinară, Kinetoterapie și terapie ocupațională, Tehnologia și managementul alimentației publice, Inginerie biomedicală etc., în unele cazuri fiind și câte 60 de candidați pentru un loc.

La specialitățile pedagogice, un număr mai mare de cereri au fost depuse la Pedagogia învăţământului primar, Pedagogie preșcolară, Limbi moderne și Psihopedagogie.

În instituțiile de învățământ superior publice, cele mai multe cereri, în raport cu numărul de locuri bugetare, au fost depuse la Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

La instituțiile private au fost depuse 1 228 de cereri la 2 300 de locuri planificate.

Rezultatele finale ale admiterii vor fi făcute publice pe 9 august curent.

Până astăzi, toate instituțiile de învățământ au anunțat rezultatele intermediare ale concursului de admitere și următoarea etapă este depunerea documentelor în original. Conform Regulamentului–cadru al ME, candidații la studii superioare de licență pot fi înmatriculați la o singură specialitate în cadrul unei singure instituții de învățământ superior unde acestea vor depune documentele în original în termenele stabilite de instituția de învățământ superior respectivă.

Neprezentarea actului de studii, în original, de către candidatul admis, în termenul stabilit de instituție, conduce la pierderea locului obținut în urma concursului de admitere în instituția de învățământ superior respectivă.

Odată cu afișarea rezultatelor finale, după caz, universitățile vor anunța și locurile care au rămas neacoperite, atât la buget, cât și la contract. Pentru locurile neacoperite se vor organiza sesiuni suplimentare de admitere, în condiții identice cu cele ale sesiunii de bază, înainte de începerea anului universitar.

Cele mai multe locuri cu finanțare bugetară au fost alocate în domeniul Științe ale Educației – 1 258, Inginerie și activități inginerești – 803, Tehnologii ale informației și comunicațiilor – 445, Medicină – 435, Tehnologii de fabricare și prelucrare – 207, Științe economice – 207, Arhitectură și construcții – 205, Arte – 183 etc.

Circa 70% din locurile cu finanțare din buget sunt cu bursă de studii. Studenții înmatriculați la studii de licență beneficiază în conformitate cu mediile notelor de la concursul de admitere de trei categorii de burse: Categoria I – 800 de lei; categoria II – 680 de lei; categoria III – 630 de lei.

Candidații înmatriculați la specialitățile cu profil pedagogic, agrar și medical beneficiază de burse cu 20% mai mare față de bursele stabilite mai sus, iar în ultimul an de studii - cu 40% mai mare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md