Prețurile la legume s-au micșorat, iar la carne au crescut

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În prima jumătate a acestui an, prețurile la produsele vegetale au coborât, pe când la cele animaliere au crescut, arată datele Biroul Naţional de Statistică.

Indicele preţurilor producătorului (preţurile medii de vânzare de către întreprinderile agricole) la produsele agricole în ianuarie-iunie 2017 faţă de perioada respectivă a anului 2016 a constituit 100,7%.

Potrivit BNS, la produsele vegetale preţurile producătorului s-au micșorat în medie cu 2,5%. Mai esenţial au scăzut preţurile la legumele de câmp (ceapă uscată – cu 59,9%, bostani – cu 51,4%, varză – cu 45,7%, morcov – cu 41,8%), cartofi – cu 23,2%, floarea soarelui (exclusiv seminţe de soi) – cu 6,1%.

Totodată, au crescut preţurile de vânzare la pomuşoare – cu 18,9%, soia – cu 10,8%, fructe sâmburoase – cu 14,8%, culturi cereale si leguminoase boabe – cu 3,2% (din ele la porumb (exclusiv seminţe de soi) – cu 3,1%, grâu (exclusiv seminţe de soi) – cu 3,2%).

La produsele animaliere a fost înregistrată majorarea preţurilor producătorului cu 6,4%. Аu crescut preţurile la porcine (în masă vie) – cu 22,6%, ouă alimentare – cu 20,8%, lapte – cu 4,5%. Totodată, au scăzut preţurile de vânzare la ovine și caprine (în masă vie) – cu 31,1%, bovine (în masă vie) – cu 19,2%, păsări (în masă vie) – cu 5,6%, relevă BNS.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...