53 de proiecte au fost depuse pentru finanțare din Bugetul Civil. Dintre acestea, 40 au fost acceptate

20116972_1620865214631780_3817258361911119579_o-1140×637
Foto: Facebook/VictorChironda

La 1 august a expirat termenul de depunere a proiectelor spre finanțarea din fondul Bugetului Civil. Primăria municipiului Chișinău că, în total, spre finanțare au fost depuse 53 de proiecte. Dintre acestea, 40 au fost acceptate, iar în cazul a 11 proiecte, autorii urmează să rectifice anumite detalii.

Potrivit municipalității, lista finală a proiectelor acceptate spre participare prin mecanismul bugetării participative, care va fi supusă procedurii de vot, va fi definitivată şi publicată la data de 11 august.

În acest an, au fost depuse proiecte în sumă totală de peste 4,2 milioane lei, iar cofinanţarea din partea grupurilor de iniţiativă este de 1,4 milioane lei, în condiţiile în care din bugetul municipiului Chişinău pentru implementarea bugetării civile a fost alocat 1 milion de lei. De asemenea, au fost colectate peste 4700 de semnături din partea cetăţenilor pentru susţinerea proiectelor.

Unul dintre proiectele depuse pentru finanțare este reînvierea scuarului Cehov, inițiativă care aparține activistului civic Victor Chironda. Tânărul vreau să-l amenajeze și să instaleze acolo bănci și coșuri de gunoi. Deși scuarul e amenajat și îngrijit, este practic lipsit de viață, fiind izolat și inaccesibil pentru pietoni. Scuarul ar putea deveni și un punct de atracție pentru evenimente culturale, mai cu seamă că este amplasat în centrul capitalei, în preajma mai multor edificii culturale din oraș, crede tânărul. 50 de persoane au susținut inițiativa activistului și au semnat pentru realizarea acesteia, iar acum proiectul a ajuns în concursul din cadrul Bugetării Participative.

Potrivit unei decizii luate în noiembrie 2015, în scuar ar fi trebuit să se construiască un depozit de păstrare a patrimoniului cultural al Muzelui Național de Artă. Totuși, la insistențele consilierilor, decizia a fost anulată ieri, iar spațiul rămâne în proprietate municipală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente