05:28:21 20.04.2024
Stiri

DECLARAȚIE: „Igor Dodon apără interesele altui STAT decât cele ale R. Moldova”. Cât de mult cântăresc declarațiile lui Rogozin făcute la postul TV al lui Dodon

Politică 03.08.2017 19:00 Vizualizări4078 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE: „Igor Dodon apără interesele altui STAT decât cele ale R. Moldova”. Cât de mult cântăresc declarațiile lui Rogozin făcute la postul TV al lui Dodon agora.md


Ultima ieșire a lui Igor Dodon, care a acuzat guvernarea de la Chișinău că ar fi săvârșit „un act de stupiditate politică” atunci când l-a declarat persona non grata pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, l-ar putea costa foarte scump. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că declarațiile și comportamentul lui Dodon, precum și datul din deget la adresa autorităților înseamnă încălcarea Constituției.

„Nu-i stă bine unui președinte de țară să anunțe proteste împotriva unor politic care nu fac altceva decât să aducă respect față de țară. De aceea, e sub un mare semn de întrebare atitudinea și comportamentul domnului Dodon din ultimul timp, atunci când e vorba de apărarea intereselor altui stat decât R. Moldova. Acel eveniment din stânga Nistrului nu a fost autorizate de către autoritățile constituționale ale R. Moldova. Țara rămâne ruptă și după 25 de ani. Pentru mine este neclar de ce președintele Dodon și-a anunțat inițial prezența la acel eveniment. Datul din deget al lui Dodon înseamnă încălcarea Constituției. Degetele arătate de Dodon mai pot fi și rupte”, l-a atenționat ieri Candu pe Dodon.

Citește și: Candu mai DUR ca niciodată. L-a pus la ZID pe Rogozin. „El a pus în PERICOL viața oamenilor de la bordul avionului”. Este vizat și Dodon, care „ÎNCALCĂ Constituția”: „Degetele arătate mai pot fi și RUPTE”

De asemenea, spicherul i-a amintit lui Dodon că nu toți cetățenii R. Moldova împărtășesc viziunile sale, dar asta nu înseamnă că trebuie de izolat acești oameni.

Citește și: Dodon a sărit ca ARS când a aflat că Rogozin a fost declarat persona non grata: „Pentru a „rupe degetele” nu trebuie multă minte. Vedem noi până la urma cine, cui și ce îi va rupe...”

„La Aeroport au protestat cetățenii R. Moldova împotriva venii domnului Rogozin. Domnule Dodon, în R. Moldova protestele sunt permise. Dreptul opoziției sau al altor oameni să se manifeste este prevăzut în legislație. Pe 30 iulie, în fața Parlamentului au fost proteste împotriva actualei guvernări. Acestea au fost în legătură cu schimbarea sistemului electoral. Protestatarii au avut libertatea să-și exprime opiniile. Domnul Dodon a protestat și el liber pe străzile de la Bruxelles împotriva semnării Acordului de Asociere. Și tot Dodon a ajuns președinte pe valul protestelor la care a participat. Atunci când el protesta era totul bine, iar acum când alți cetățeni protestează deja nu e bine. Este vorba de lipsă de consecvență și o atitudine stranie din partea președintelui”, a mai adăugat Candu.

Citește și: SUSPENDAREA din funcție a președintelui Dodon e pe AGENDA lui Plahotniuc. Când se va întâmpla acest lucru

Chiar dacă în mai multe rânduri a fost atenționat că a încălcat Constituția, iar în acest sens Partidul Liberal a venit cu o inițiativă legislativă în privința suspendării șefului statului, Igor Dodon a fost și mai virulent după ce Andrian Candu i-a atras atenția că nu e bine să reprezinte interesele altui stat.

„A-l declara pe prim-viceministrul Rusiei persona non grata la noi e un act de mare stupiditate politică. Nu știu dacă guvernanții fac asta pe cont propriu sau, mai degrabă, sunt conduși ca niște marionete de peste Ocean”, a acuzat Dodon.

Acesta s-a referit și la declarațiile lui Andrian Candu, care a spus că „arătatul din deget” al președintelui înseamnă încălcarea Constituției.

„Iar domnului spicher Andrian Candu, care o face pe îndrăznețul de la distanță, îi spun că pentru a demonstra dârzenie în politică trebuie să ai caracter și voință, să muncești, nu doar să intre în politica pe ușa din spate la totul de-a gata. Pentru a „rupe degetele” nu trebuie multă minte, dar trebuie cel puțin un pic de caracter. Vedem noi până la urma cine, cui și ce îi va rupe...”, a amenințat șeful statului.

Anterior și liderul PD, Vlad Plahotniuc a vorbit de faptul că președintele Igor Dodon riscă să fie suspendat din funcție, dacă „va face greșeli suficient de grave și va supune unui pericol iminent stabilitatea politică a R. Moldova”.

„Dar știți cum e cu încercările astea de suspendare, uneori poți să-i faci mai mult bine celui pe care încerci să-l suspenzi, decât rău. Trebuie cântărită bine o astfel de decizie, trebuie probe convingătoare pentru cetățeni și apoi e nevoie de o unitate politică pe dreapta, dacă se intră într-un astfel de referendum. Altfel e foarte complicat și riști doar să-i întărești poziția. În politică e important să știi să identifici momentele oportune pentru o acțiune sau alta”, a declarat Vlad Plahotniuc pentru site-ul stiripesurse.ro.

Suspendarea pare să fie tot mai aproape și din cauza declarațiilor făcute de vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care este un apropiat al lui Dodon. Acesta a declarat pentru postul de televiziune controlat de Dodon că anume Plahotniuc s-ar face vinovat de faptul că nu a ajuns pe 28 iulie în Moldova. Mai mult, oficialul rus, care ieri a fost declarat persona non grata în Moldova, a spus pentru postul NTV Moldova că țara este „sub controlul unui Karabas, iar acesta este Plahotniuc”.

„Omul, fără dubii, are legături mafiotice. Este foarte periculos și încearcă să facă un trend comun rusofob. El vrea să le placă americanilor. Dar cel mai periculos lucru pe care îl face și care nu se va ierta vreodată, este că el încearcă să deschidă conflictele transnistrene, iar dacă lui îi va reuși acest lucru, dar el stă în spatele puterii Parlamentului, atunci el va vărsa sânge în Moldova. Probabil el are nevoie de asta, pentru că, la drept vorbind, asta va sustrage atenția de la cum el a furat economia Moldovei. Și aici trebuie de înțeles că atunci când într-o țară săracă este doar un oligarh, atunci toate forțele politice depind de el”, a menționat Rogozin.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md