Ion Sturza, despre cazul Rogozin: De la război rece se va trece la măsuri destul de dureroase

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul premier Ion Sturza speră că decizia de a-l declara pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, persoană indezirabilă în Republica Moldova este una calculată şi asumată şi nu doar un răspuns emoţional la nişte declaraţii ale lui Rogozin vizavi de unii lideri politici de la Chişinău.

„Ambiguitatea şi chiar laşitatea autorităţilor de la Chişinău – ba vină, ba nu vină, expunerea României ca instrument de stopare a lui Rogozin în vizita lui la Chişinău a fost interpretată cu multe rezerve atât în România, cât şi în exterior. Acum a venit această decizie, cam întârziată, şi care poate fi interpretată un pic altfel decât cred că a fost prima reacţie a opiniei publice la Chişinău”, a menţionat Ion Sturza, într-un interviu pentru Europa Liberă.

În opinia acestuia, firul roșu al acestei dispute de câteva luni este, de fapt, o vendetă personală a lui Plahotniuc cu autoritățile Federației Ruse, atunci când cineva în Federația Rusă a încercat să-l plaseze în listele de monitorizare ale Interpolului. În opinia sa, de atunci s-a escaladat foarte mult acest dialog, contrar, poate, voinţei unor oficialităţi de la Chişinău.

Ion Sturza a mai precizat că acum „trebuie să fim foarte siguri că de la faza de război rece între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse se va trece la măsuri destul de dureroase – nu faţă de statul Republica Moldova, vor fi faţă de anumite persoane”. În viziunea sa, din această declaraţie de astăzi s-a schimbat foarte mult paradigma relaţiilor Republicii Moldova cu Federaţia Rusă.

Referitor la întrevederea lui Igor Dodon cu Dmitri Rogozin care urmează să aibă loc la Teheran, Ion Sturza spune că aceasta nu mai contează atât de mult astăzi.

„Eu nu cred că va fi o discuţie cu mult sens sau consens, pentru că oricum Dodon va primi o listă „must to do” listă ce trebuie să facă neapărat, cum spun în „Eu știu de asta. A adus foarte multe emoții. Mă rog, el a confirmat un lucru care se știa la Chișinău. Că liderul Partidului Democrat are și cetățenia Federației Ruse nu-i neapărat un lucru rău, dar lucru negat de către Domnia sa pe parcursul timpului. Declarații mai dure legate de grupul mafiot ș.a.m.d. față de Guvernul Republicii Moldova iarăși este o sintagmă care se folosește foarte des atunci când se vorbește despre situația de la Chișinău. Sigur că acum trebuie să fim foarte siguri că de la faza de război rece între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse se va trece la măsuri, cred eu, destul de dureroase, punctuale față – nu cred eu față de statul Republica Moldova – vor fi față de anumite persoane. Cred că și din această declarație de astăzi s-a schimbat foarte mult paradigma relațiilor noastre cu Federația Rusă în timpul apropiat”, a declarat fostul premier Ion Sturza conform sursei citate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...