(FOTO) Moldova, ţara în care Ministerul Sănătății acționează în judecată sute de tineri pentru a-i „responsabiliza”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul Sănătăţii anunţă că a acţionat în judecată mai mulţi absolvenţi ai Universităţii de Medicină, promoţia naului 2016, şi solicită, nici mai mult, nici mai puţin, 235 de mii de lei deoarece vrea să „asigure cu personal medical toate instituțiile medico–sanitare publice din țară, care să presteze asistență medicală calitativă cetățenilor”.

„Scopul Ministerului este de a asigura cu personal medical toate instituțiile medico–sanitare publice din țară, care să presteze asistență medicală calitativă cetățenilor. În acest sens, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale întreprinde toate măsurile necesare, care să contribuie la angajarea tinerilor specialiști în câmpul muncii și să asigure instituțiile medico–sanitare publice cu personal medical calificat”, se arată într-o reacţia a ministerului.

Astfel, reprezentanții ministerului declară că „statul investește în studiile medicilor și farmaciștilor, cu scopul ca aceștia ulterior să activeze în instituțiile medicale din toată țara, conform repartizărilor ministerului. Totodată, după repartizarea acestora li se oferă indemnizații, spații locative și compensarea unor cheltuieli. Constatăm și apreciem că majoritatea studenților instruiți din banii publici s-au angajat și activează cu succes în instituțiile medicale conform repartizărilor”.

Reprezentanții ministerului declară că, cu părere de rău, unii absolvenți nu și-au respectat obligațiile contractuale la admitere. În acest context, în cazul tinerilor din promoția 2016, care au fost acționați în judecată, intenția ministerului nu a fost de a-i „sancționa financiar, ci de a-i responsabiliza să-și respecte angajamentele asumate”.

Citeşte şi: (DOC) Peste o sută de tineri, acţionaţi în instanţă de Ministerul Sănătăţii. Instituţia le cere câte 235 de mii de lei pentru că nu au mers să lucreze conform îndreptării

Mai mulţi absolvenţi ai Universităţii de Medicină au fost acţionaţi în judecată de către Ministerul Sănătăţii care le solicită, nici mai mult, nici mai puţin, 235 de mii de lei. Asta deoarece aceștia nu ar fi respectat prevederile contractului şi nu au mers în spitalele în care au fost trimişi de către minister. Cel puţin asta susţine tânărul Daniel Moscalenco, care a pus pe Facebook şi copia unei asemenea cereri de chemare în judecată semnată de viceministrul Oleg Creciun. Potrivit lui, ar fi vorba de peste o sută de asemenea cereri de chemare în judecată.

„Ministerul Sănătății a acționat în judecată pe unii colegi de-ai mei, cerând de la fiecare suma de 235 mii lei, pentru că nu s-au angajat în spitalele în care au fost trimiși de către minister. Asta nu e glumă. Ei chiar au facut-o și cică sunt deja peste 100 de cereri de chemare în judecată.
Asta după ce muncești de te rupi 4 ani, fiind răsplătit cu o bursă de r*hat, după ce termini rezidențiatul mai eşti dator Ministerului”, a scris acesta indignat pe reţeaua de socializare.

Tânărul s-a adresat şi colegilor săi mai tineri, care abia au terminat universitatea, recomandându-le să meargă la rezidenţiat în România. „Nu e greu deloc. Vă echivalați diploma la București, dați examenele de admitere şi plecați acolo. Statul ăsta nu vă merită!”, a scris el.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...