(galerie foto) Tencuială din lână de oi, nisip și var. Cum a rezistat în timp Conacul Leonardi-Buznea, perla arhitecturală de la Ciuciulea

ciciulea

Echipa #diez a ajuns la Conacul Leonardi-Buznea, localizat în Ciuciulea, Glodeni, un edificiu cu un potențial turistic enorm dar uitat de societate și turiști. Arhitectural aparținând stilului „Art Noveau”, la începutul secolului XX a fost un centru important de decizii sociale și economice pe timpul Basarabiei. În cele ce urmează vă propunem o galerie foto cu acest conac, care poate vă trezește interesul și dorința de a face o vizită la Ciuciulea.

Palatul moșierilor Gheorghe Leonardi și al cumnatului său Mihail Buznea este o podoabă locală a arhitecturii clasiciste. A fost construit în 1830. Pereții groși din piatră şi cărămidă, acoperiți cu tencuială din lână de oi, nisip și var, au făcut ca această clădire să reziste până în ziua de astăzi. În prima parte a secolului XX conacul boieresc a trecut printr-o reparație capitală, proiectului inițial fiindu-i adăugat și un balcon în stil modern.

Conacul în trecut era înconjurat de un parc faimos. Clădirea principală este tipică pentru arhitectura clasicistă de provincie a conacelor, purtând amprenta stilului „Art nouveau” (în Rusia cunoscut sub genericul de „Stil modern”, iar în România „Stilul anului 1900”).

După cel de al doilea război mondial conacul a fost transformat pentru câteva decenii în şcoală profesională.

Interiorul reședinței nobiliare a rămas într-o bună măsură la fel ca pe timpuri, s-au păstrat scările de lemn, decorul cu elemente floristice de pe tavan, dar și sobele din teracotă.

Acest conac are un potențial turistic enorm, valorificarea acestuia de către oameni și autorități l-ar face mult mai popular și atractiv. Un exemplu în acest sens a fost organizarea concertului „La La Play – Leonardi”, care a adus multă lume și culoare peste acest conac.

Dacă te-a intrigat povestea acestui conac, îți sugerez să vizionezi reportajul cu Serghei Turea, unul dintre puţinii oameni din Ciuciulea care mai ţine minte cum arăta Conacul Boieresc Leonardi-Buznea în toată splendoarea sa – înainte ca vechii stăpâni să fie nevoiţi să se refugieze, iar conacul să fie transformat în şcoală de tractorişti.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente