Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spune un deputat despre…

Ce spune un deputat despre decizia Guvernului de a-l declara pe Rogozin persona non grata?

Deputatul Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi cetăţean al celor două state româneşti, a salutat decizia Guvernului de la Chișinău de a-l declara pe vicepremierul Federaţiei Ruse, persona non grata în R. Moldova.

„Poziția luată reprezintă un gest de normalitate la adresa unei persoane care a declarat public faptul că a luptat cu arma în mână în războiul moldo-rus din anul 1992. Ca membru al grupului de prietenie cu Rusia din Camera Deputaților, îmi doresc o relație de parteneriat bazată pe respect reciproc și tocmai de aceea regret enorm faptul că la Moscova Rogozin mai are parte de susținere. În cultura politică rusă, să admiți că faci o greșeală, pare că e considerat un semn de slăbiciune. Așteptăm, pe cale de consecință, o decizie și din partea guvernului rus de retragere a calității lui Rogozin de reprezentant special al președintelui Rusiei pentru negocierile în chestiunea regiunii transnistrene, ca semn de forță și progres al acestui popor”, susține deputatul din Parlamentul României.

Amintim că ieri, 2 august, Guvernul a adoptat  decizia de a-l declara pe Dmitri Rogozin persona non grata. Asta după ce, vicepremierul rus a făcut o serie de declarații ofensatoare la adresa autorităților de la Chișinău, fiind nemulțumit că nu i s-a permis să participe, în regiunea separatistă transnistreană, la evenimentele dedicate împlinirii a 25 de ani de la începutul așa-zisei misiuni de menținere a păcii pe Nistru.

Această decizie a Guvernului a fost criticată dur de către Igor Dodon, șeful statului.

„A-l declara pe prim-viceministrul Rusiei persona non-grata la noi e un act de mare stupiditate politică. Și e un mare deserviciu pentru Moldova și pentru moldoveni.Nu știu dacă guvernanții fac asta pe cont propriu sau, mai degrabă, sunt conduși ca niște marionete de peste Ocean. Cert este că azi ei au implicat Moldova într-un conflict diplomatic și geopolitic fără precedent în ultimul sfert de veac”, a scris Dodon pe o rețea de socializare, pentru că se află, în acest moment, pe Muntele Athos