Ambasadorul american la ONU denunță „minciunile nerușinate” ale Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power, a denunțat joi, la Kiev, „minciunile nerușinate” ale Rusiei, care îi „înarmează și finanțează” pe separatiștii proruși din estul Ucrainei și care „luptă de partea acestora”, informează AFP.

„Accentul pus pe Ucraina în Consiliul de Securitate este important, pentru că asta îmi permite, în numele SUA, să prezint dovezi din ce în ce mai numeroase cu privire la agresiunea rusă, neclaritățile sale și minciunile sale nerușinate”, a declarat Power, într-un vibrant discurs susținut în fața mai multor sute de ucraineni, reuniți în Palatul Octombrie, la doi pași de Maidan, locul protestelor proeuropene reprimate violent în februarie 2014 și care au dus la prăbușirea regimului prorus de la Kiev.

Samantha Power a amintit de „ocupația Crimeei de către trupele ruse”, ocupație care a durat trei săptămâni, înainte de a fi anexată în martie 2014, fapt „negat de Rusia la acea dată, dar pe care aceasta l-a admis ulterior”.

Kremlinul „continuă să nege” faptul că Rusia îi „formează, înarmează și finanțează” pe separatiștii proruși din estul Ucrainei și „luptă de partea lor”, a continuat ambasadoarea SUA la ONU, scrie Agerpres.

„Dacă Rusia continuă să încalce regulile pe care se bazează pacea și securitate internațională, SUA o vor face în continuare să plătească pentru aceasta”, a mai declarat Power, cu referire la sancțiunile occidentale împotriva Moscovei.

Președintele american Barack Obama și ceilalți șase președinți ai țărilor membre ale G7 au condiționat în unanimitate, luni, problema ridicării sancțiunilor împotriva Rusiei de „punerea totală în aplicare a acordurilor de la Minsk” semnate în februarie și de „respectarea suveranității” Ucrainei.

Kievul și Occidentul acuză Kremlinul că îi înarmează pe rebeli și că desfășoară aici trupe regulate: până la 10.000, alături de cei 33.000 de rebeli, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...