Reacția lui Dodon față de decizia Guvernului de a-l declara persona non grata pe Rogozin: „O mare stupiditate politică”

igor_dodon

„A-l declara pe prim-viceministrul Rusiei persona non-grata la noi e un act de mare stupiditate politică”, a reacționat Igor Dodon la decizia Guvernului Republicii Moldova de a-l declara pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul țării noastre.

„Nu știu dacă guvernanții fac asta pe cont propriu sau, mai degrabă, sunt conduși ca niște marionete de peste Ocean.  Cert este că azi ei au implicat Moldova într-un conflict diplomatic și geopolitic fără precedent în ultimul sfert de veac. Cu părere de rău pentru Moldova și pentru cetățeni, această guvernare duce țara cu viteză maximă spre un grav accident politic și geopolitic. Când ne vom izbi, vom simți cu toții consecințele, pe ani înainte.

Restabilirea bunelor relații cu Rusia, pentru care am pledat ca președinte, a constituit pentru zeci de mii de fermieri și muncitori o șansă să obțină locuri de muncă și venituri din export. Însă majoritatea parlamentară, guvernul și PDM fac tot posibilul pentru a zădărnici aceste perspective economice și sociale. Ei nu umblă prin țară, de aceea habar nu au care e situația fermierilor, ce se va întâmpla cu miile de tone de fructe și legume, de care în Europa nimeni nu are nevoie. Sunt compromise și negocierile cu Tiraspolul”, a declarat Dodon.

Astăzi, Guvernul a adoptat o decizia de a-l declara persoană indezirabilă pe Rogozin pe teritoriul R. Moldova. „Având în vedere faptul că declarațiile făcute vicepremierului rus afectează în mod serios imaginea și autoritatea țării noastre, atât pe plan intern, cât și pe plan extern propun de a-l declara pe Dmitri Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul teritoriul R. Moldova, cu aplicarea unor măsuri restrictive sub formă de interdicție de intrare și tranzitare a teritoriului R. Moldova”, a spus ministrul Andrei Galbur la ședința Guvernului.

Într-un interviu pentru postul TV Rossia 24, Rogozin a vorbit despre o delegație guvernamentală care a venit în vizită în Rusia.

„Cu o jumătate de an în urmă, a venit la noi o delegație guvernamentală din Moldova…

Au cerșit pentru ei tot felul de fleacuri: și despre tranzitul mijloacelor de transport, în ceea ce ține de livrarea merelor și vinurilor, în problema migrației. Au încercat să obțină acordul nostru.

Și, evident că noi, ca oameni nobili, nu vrem ca acest lucru să afecteze interesele oamenilor simpli din Moldova. Le-am mers în întâmpinare. Iar când a venit timpul să fie rezolvate unele probleme principiale cu Guvernul Moldovei, s-au ascuns prin găuri, ca șoarecii”, a declarat Rogozin.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente