Linkuri accesibilitate

Liderii alianţei îi dau de înţeles prim-ministrului că ar trebui să plece...


Opinii ale analiștilor moldoveni despre divergențele la nivelul puterii de stat.

De câteva zile, premierul Chiril Gaburici și liderii partidelor care l-au adus la putere nu mai vorbesc la unison – diferendul principal fiind legat de soarta Băncii de Economii, pe care Gaburici o vede lichidată, iar liderii de partid – naționalizată. O relatare despre cât de gravă este și cu ce s-ar putea solda desincronizarea de la vârful puterii.

Previziunile analiştilor gravitează în aceste zile în jurul ideii că premierul este pe cale să plece. Primul semn a fost, totuşi, nu poziţiile diametral opuse ale prim-ministrului cu ale celor care l-au pus în funcţie pe subiectul Băncii de Economii, ci scrisoarea în care aceasta cerea, la sfârşitul săptămânii trecute, demisia şefilor de la Procuratură, Banca Centrală şi autoritatea de pe piaţa financiară.

O încercare de a cădea elegant de pe un cal alb este ceea ce a văzut marea majoritate a comentatorilor în acest gest al premierului Chiril Gaburici, care, imediat ce şi-a prezentat raportul pe marginea primelor 100 de zile de mandat, a vorbit despre intenţia de a-şi prezenta demisia. Condiţia premierului ca să nu plece este ca să plece în schimb trei şefi de instituţii ce ar trebui să apere băncile, dar care, după părerea sa, nu o fac. Numai că demersul său nu a sunat convingător.

Corneliu Ciurea
Corneliu Ciurea

„Ştie despre o eventuală demitere a lui și vrea să o anticipeze prin a solicita niște lucruri greu de realizat”, este de părere analistul de la IDIS Viitorul, Corneliu Ciurea. Şefii de la două din cele trei instituţii vizate de premier au supravieţuit până acum oricăror cereri de demisie, arătând cât de fermi sunt liderii alianţei să-i păstreze în funcţii.

Vladimir Soloviov
Vladimir Soloviov

Iată însă cum comentează redactorul-şef al portalului „NewsMaker”, Vladimir Soloviov, şansele de demisie ale premierului, aşa cum sunt văzute în aceste condiţii:

„Chiril Gaburici s-a manifestat în mod neobişnuit când a cerut în scrisoare demisia unor funcţionari şi a ameninţat că pleacă el dacă nu se întâmplă. Chiar dacă este un pas coordonat, această scrisoare în mod clar nu a jucat în favoarea alianţei de guvernare, ci a devenit încă un semn că lucrurile nu merg bine. Va pleca sau nu, depinde de mai mulţi factori. Dacă după alegeri se va reseta alianţa, guvernul va trebui reformatat, iar aceasta înseamnă cel mai probabil că va trebui să plece. Nu există nici o certitudine. Dacă el a ieşit cu această scrisoare pe cont propriu, atunci înseamnă că a mers împotriva alianţei.

Istoria cu diploma, la fel, nu adăugă certitudine că poate rămâne. Pentru că acest scandal arată că puterea este atât de necompetentă, că pune în funcţii persoane cu o formare educaţională dubioasă. Noi ne-am obişnuit că instituţiile acţionează nu aşa cum le sunt atribuţiile, ci cum li se ordonă. De aceea, sigur că faptul că MAI a trimis dosarul privind studiile premierului la procuratură chiar în ziua în care a apărut scrisoarea poate fi văzut ca un semn că demisia va avea loc. Pur şi simplu, ar fi fost prostesc să fie demis înainte de alegeri, pentru că asta chiar ar fi arătat cât de şubredă este situaţia în coaliţie.

Deci, două scenarii văd: fie demisia în urma reformatării coaliţiei, fie demisia în urma unui conflict intern.”

Vitalie Călugareanu
Vitalie Călugareanu

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu crede şi el că zilele guvernului Gaburici sunt numărate, în orice variantă de reformatare a guvernării care se poate presupune acum. El observă şi cât de cinic procedează actuala alianţa de guvernare în raport cu şeful cabinetului:

„Pentru că a fost investit în funcţie ca să mai garanteze nişte credite pentru cele trei bănci în derivă. Mă refer la acea hotărâre secretizată a guvernului prin care 5,6 miliarde de lei au fost garantate. Actuala guvernare a considerat că misiunea lui Gaburici s-a cam încheiat şi, prin urmare, i se pregăteşte această debarcare care nu este una care avantajează republica Moldova în momentul acesta, un moment complicat din punct de vedere economic. Pe 15 iunie vine misiunea FMI de care depinde dacă Republica Moldova intră în colaps sau nu.”

Tălmăcirea pe care au dat-o analiştii după ce şi Vlad Filat şi Marian Lupu au insistat că guvernul Gaburici nu va fi plecat, dar totodată i-au pus premierului în faţă o altă soluţie decât cea pe care a promovat-o pentru problema Băncii de Economii, naţionalizarea în locul lichidării, şi asta chiar în ajunul unor negocieri ce se anunţă extrem de dificile cu FMI, e că liderii alianţei îi dau de înţeles prim-ministrului că ar trebui să plece în urma unei decizii personale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG