(foto, video) Plăcinte, tradiții și ii s-au strâns la „GurmanIA”, festivalul bucătăriei naționale la Drochia

20525765_472477853113767_3826197452748793003_n

Satul Țarigrad, din raionul Drochia, s-a umplut de voie bună și bucate tradiționale la festivalul „GurmanIA”, eveniment care a țesut frumos naționalul în modern și care a reușit să adune sute de vizitatori.

„GurmanIA” a luat naștere din dorința de a crea un festival gastronomic deosebit, care nu a mai fost organizat în Moldova. „Nu ne-a trebuit prea mult timp, că deja schița era făcută, doar că ne era greu să alegem denumirea: „Trandafir de la Moldova”, „Gustul de acasă”, „Bucătăria de acasă” și tot așa, denumiri peste denumiri, nu era zi să nu dezbatem această temă”, zic organizatorii. Însă odată aleasă, denumirea a devenit molipsitoare.

„În perioada promovării festivalului, pe rețelele de socializare am primit mesaje de la țarigradencele noastre care sunt plecate peste hotarele țării. Alexandra Stîncă a reușit sa adune la ea acasă zeci de moldoveni, români, ucraineni și să organizeze în aceeași zi, la aceeași oră, Festivalul bucătăriei naționale cu același generic: „GurmanIA”. Toate aceste gospodine s-au adunat din diverse orașe la Alexandra acasă și au pregătit bucate tradiționale moldovenești: plăcinte, sarmale, răcituri, friptură. Mi-am dat seama de un lucru, acești oameni, chiar dacă au plecat peste hotare, nu au uitat de unde și-au pornit rădăcinile, și mă bucur că au fost alături de noi, chiar dacă sunt la mii de km distanță…”, a scris Cristina Jitaru, organizatoarea evenimentului.


Festivitatea a adunat formații folclorice din raionul Drochia și din România pentru a promova atât cântecele, dansurile populare, cât și portul național.

Participanții au admirat expoziții hand-made, târguri ale meșterilor populari, au primit sfaturi și, cu siguranță, au primit plăcere de la bucătăria națională. Ei s-au delectat cu sarmale, mămăligă, friptură, plăcinte, dulciuri și multe alte bunătăți.

Ei s-au delectat cu bucate, iar nouă, celor de acasă, ne rămâne să ne delectăm cu fotografii și filmulețe colorate și să așteptăm ediția a doua a festivalului.

Photo Credit: Casa de cultură Țarigrad

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Liuba Țobenco
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente