Ce riscă Ungaria dacă reinstaurează pedeapsa cu moartea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ungaria poate rămâne fără drept de vot în Consiliul European dacă reintroduce pedeapsa cu moartea, informează Mediafax.

Reinstaurarea pedepsei cu moartea în Ungaria ar încălca tratatele UE şi Carta Drepturilor Fundamentale, iar modul în care Guvernul de la Budapesta a formulat o consultare publică pe tema imigraţiei este „profund eronat, părtinitor şi dezechilibrat”, afirmă rezoluţia.

Rezoluţia redactată după dezbaterea din 19 mai în şedinţă plenară în prezenţa premierului ungar Viktor Orban şi a prim-vicepreşedintelui CE Frans Timmermans, europarlamentarii au condamnat declaraţiile repetate ale lui Orban privind posibila reintroducere a pedepsei cu moartea în Ungaria şi au subliniat datoria premierului de a „conduce prin puterea exemplului”.

Pedeapsa cu moartea ar atrage sancţiuni în conformitate cu Articolul 7 al Tratatului UE. Aceasta este „incompatibilă cu valori precum respectul faţă de demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectul faţă de drepturile omului, pe care se bazează Uniunea”, au subliniat ei.

Europarlamentarii au denunţat, de asemenea, consultarea publică pe tema imigraţiei a Guvernului ungar. Deşi „consultarea publică poate fi un instrument important şi valoros pentru guverne pentru elaborarea politicilor”, „conţinutul şi limbajul folosit în această consultare este profund eronat, părtinitor şi dezechilibrat; stabilind o legătură subiectivă şi directă între fenomenul imigraţiei şi ameniţările privind securitatea”, au afirmat ei.

Astfel că au cerut Comisiei să „iniţieze imediat un proces de monitorizare aprofundat pe tema situaţiei democraţiei, a statului de drept şi drepturilor fundamentale în Ungaria şi să raporteze Parlamentului European şi Consiliului până în septembrie 2015″.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...