Cele mai semnificative majorări de preţuri au fost la confecţii, încălţăminte, articole sanitare şi de igienă, dar şi alimentaţie publică. 

Preţurile produselor alimentare în luna de referinţă s-au majorat cu 1,1 la sută faţă de nivelul lunii precedente. Cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu circa 31%, fructele proaspete – cu 10,7 la sută, legumele proaspete - cu 3,3 la sută, băuturile nealcoolice - cu 1,6 la sută şi zahărul cu 0,7 la sută.

Majorarea preţurilor pentru aceste produse a fost influenţată preponderent de apariţia produselor cu caracter puternic sezonier (legume şi fructe proaspete) şi de evoluţia cursului de schimb al monedei naţionale faţă de dolarul SUA pe parcursul ultimelor luni, explică Banca Naţională a Moldovei.

Cu excluderea factorului sezonier, preţurile produselor alimentare s-au majorat cu 0,7 la sută faţă de nivelul lunii aprilie. De cealaltă parte, s-au ieftinit ouăle cu 20% la sută, dar şi laptele şi produsele lactate cu 1,7%.

În luna mai 2015, preţurile pentru combustibil s-au diminuat cu 0,2 la sută comparativ cu aprilie. Preţurile serviciilor reglementate s-au majorat cu 0,2 la sută faţă de aprilie, în mare parte, din cauza creşterii preţurilor la medicamente - cu 0,8 la sută.

Totodată, serviciile transportului feroviar suburban de pasageri s-au scumpit în medie cu 2 la sută ca urmare a modificării tarifelor pentru călătoriile cu transportul feroviar, operată începând cu luna aprilie 2015.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.