BNM: Inflație și prețuri la alimente mai mari, prețuri la combustibil mai mici

Conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică, în luna mai ritmul creșterii prețurilor de consum pentru ultimele 12 luni a constituit 8.1%, fiind cu 0.5% mai mari decât cele din luna precedentă.

Conform Băncii Naționale a Moldovei, activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă, mențin riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin intermediul canalului comerțului extern și al remiterilor populației.

Acest fapt poate influența dinamica ratei de schimb a monedei naționale față de valutele străine și, ulterior, evoluția inflației. Escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea duce la o inflație și mai mare.

În luna mai, rata anuală a inflației a constituit 8.1%, majorîndu-se cu 0.5% față de valoarea lunii precedente și fiind cu 3.4% mai mare față de luna mai 2014.

Rata inflației lunare a consemnat un nivel de 0.5%, fiind condiționat de creșterea prețurilor la produsele alimentare cu 1.1%, la cele nealimentare cu 0.3%, precum și la serviciile prestate populației cu 0.1%.

Prețurile la produsele alimentare s-au majorat cu 1.1% față de nivelul lunii precedente, ca urmare a creșterii prețurilor la cartofi cu 30.6%, la fructe proaspete cu 10.7%, la legume proaspete cu 3.3%, la băuturi nealcoolice cu 1.6% și la zahăr cu 0.7%. Pe lista alimentelor care s-au ieftinit se numără ouăle cu minus 20.0 la sută şi laptele şi produsele lactate cu minus 1.7%.

În luna mai 2015, prețurile la combustibili s-au diminuat cu 0.2% comparativ cu aprilie. Asta s-a datorat micșorării prețurilor la lemnele pentru foc și la cărbunele de pământ.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.