20:29:09 28.03.2024
Stiri

Comrat // La doar 12 ani, a INVENTAT MOTOCICLETA care se alimentează cu energie solară

Social 11.06.2015 16:38 Vizualizări2049 Autor: Galina Munteanu
Comrat // La doar 12 ani, a INVENTAT MOTOCICLETA care se alimentează cu energie solară


La doar 12 ani, Irina Constantinov din orășelul Comrat este deja cunoscută în localitate. Alături de o echipă de entuziaşti din oraș, au inventat o motocicletă care se alimentează de la energia solară.

„De trei ani vin zi de zi la Asociaţia de promovare a energiei eoliene din Comrat unde, împreună cu echipa de acolo, învăţăm deja să îmblânzim soarele. Am construit deja patru motociclete ce se alimentează cu energie curată, produsă de la soare, şi nu poluează atmosfera”, spune Irina Constantinov, precizând că următorul proiect de vis este un automobil solar.

Alături de Irina, alți 50 de copii descoperă secretul energiei regenerabile la Tabăra de Vară ENERGEL, ediţia a patra.

Majoritatea copiilor au fost selectaţi în urma unui concurs lansat public şi reprezintă primele comunităţi beneficiare ale Proiectului „Energie şi Biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Astfel, în perioada 6-17 iunie, în satul Răculeşti, raionul Criuleni, se desfăşoară cea de-a patra ediţie a taberei de vară ENERGEL, prima având loc în vara lui 2012.

„Securitatea energetică şi asigurarea unui viitor energetic durabil sunt priorităţi-cheie pe agenda Uniunii Europene, la fel şi păstrarea mediului mai curat, fiind o condiţie necesară bunăstării populaţiei şi creării unui viitor sigur pentru copiii noştri. Vreau să felicit elevii care au fost selectaţi pentru ediţia din acest an a Taberei de Vară ENERGEL şi să le doresc un proces educaţional interesant”, a declarat Pirkka Tapiola, Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, în cadrul unei vizite la Tabăra de Vară.

Tabăra de Vară ENERGEL este parte a iniţiativei educaţionale de promovare a energiei regenerabile şi eficienţei energetice demarată de Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă în Moldova” în comunităţile în care instalează centrale termice pe biomasă.

Amintim că, în 2011, Proiectul Energie şi Biomasă a lansat cursul de regenerabile şi eficienţă energetică în şcolile din comunitățile care îşi racordau instituţiile publice la sisteme de încălzire pe biomasă, cu suportul financiar al Uniunii Europene. În 2013, Ministerul Educaţiei a susţinut iniţiativa proiectului şi a emis un ordin ce a permis tuturor şcolilor din ţară dreptul de a studia opţional cursul „Surse de energie regenerabilă”.

Astfel, în perioada 2011-2014, aproximativ 350 de școli din țară au devenit parte a acestei inițiative educaționale, 19 mii de elevi studiind cursul de regenerabile și eficiență energetică în propria şcoală. Cei mai buni dintre ei, selectaţi în urma unui concurs, au obţinut invitaţie la tabăra de vară ENERGEL.

„Copiii pot juca un rol-cheie în aspiraţiile noastre de dezvoltare durabilă”, a spus Dafina Gercheva, Reprezentant Rezident PNUD Moldova. „Împreună cu Uniunea Europeană şi Guvernul R. Moldova, depunem eforturi pentru a spori conştientizarea beneficiilor valorificării surselor de energie regenerabilă. Este o condiţie necesară dorinţei de a schimba tradiţiile de consum şi producere de energie. Generaţia noastră nu trebuie să priveze copiii de şansa de a trăi într-o lume curată, liberă de poluare”.

Proiectul „Energie şi Biomasă” se va desfășura până în 2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane euro, bani acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md