14:06:42 25.04.2024
Stiri

ANUNȚUL Băncii Naționale: Inflația ar putea crește, iar moneda națională se va DEPRECIA!

Economie 11.06.2015 15:49 Vizualizări1340 Autor: Stela Mihailovici
ANUNȚUL Băncii Naționale: Inflația ar putea crește, iar moneda națională se va DEPRECIA!


Rata anuală a inflației în luna mai a constituit 8,1 la sută, cu 0,5% mai mult față de valoarea lunii precedente și cu 3,4% mai mare față de nivelul înregistrat în mai 2014, anunță Biroul Național de Statistică. Inflația ar putea crește în viitorul apropiat, iar moneda națională s-ar putea deprecia și mai mult, comentează Banca Națională a Moldovei (BNM).

„Balanța riscurilor pe termen mediu la adresa inflației este afectată de un șir complex de factori externi și interni. Activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, mențin riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin intermediul canalului comerțului extern și al remiterilor populației. Acest fapt poate influența dinamica ratei de schimb a monedei naționale față de valutele străine și, ulterior, evoluția inflației. Escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaționiste suplimentare”, se spune într-un comunicat de presă emis de BNM.

Rata inflației a fost condiționată de creșterea prețurilor la produsele alimentare cu 1,1%, la cele nealimentare cu 0,3% la sută, precum și la serviciile prestate populației – 0,1%.

Cele mai semnificative majorări de prețuri aferente inflației au fost la confecţii, încălţăminte, articole de sanitărie și igienă, alimentaţia publică. Majorarea preţurilor la produse alimentare a fost influenţată preponderent de apariția produselor cu caracter sezonier (legume şi fructe proaspete) şi de evoluția cursului de schimb al monedei naţionale față de dolar pe parcursul ultimelor luni.

Pe lista alimentelor care s-au ieftinit se numără ouăle cu minus 20 la sută şi produsele lactate cu 1,7 la sută. În luna mai 2015, prețurile la combustibili s-au diminuat cu 0,2 la sută comparativ cu aprilie, menținând trendul descendent din lunile precedente.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md