Oazu Nantoi: Concurenţii mint. Există indici ai contabilității duble în rapoartele financiare

Candidatul Blocului Electoral Platforma Populară Europeană din Moldova pentru funcția de primar al Chișinăului, Oazu Nantoi, a declarat astăzi că unele partidele au prezentat date neveridice în rapoartele financiare la CEC.

„Concurenții electorali mint. Fie ei folosesc contabilitate dublă, fie fac presiuni administrative asupra agenților economici pentru a le oferi spații publicitare gratuit sau la prețuri virtuale. Asta înseamnă că aceste partide sunt corupte”, a menţionat la o conferinţă de presă Oazu Nantoi.

Potrivit lui, un simplu calcul arată că blocul PPEM a contractat în municipiul Chișinău 26 de panouri publicitare pentru două săptămâni, pentru care a achitat 120.000 de lei. În total, pe tot teritoriul țării blocul a cheltuit 223.000 de lei. În timp ce partidele care au utilizat sute de panouri timp de 2 luni au declarat cheltuieli derizorii și ireale pentru panotaj: Partidul Socialiștilor – 663.000 de lei; Partidul Liberal Democrat – 464.000 de lei; Partidul Liberal – 799.000 de lei; Partidul Democrat – 835.000 de lei.

Din datele prezentate la CEC, la prețurile de piață, aceste partide și-ar fi permis panouri de mărime standard în următoarea cantitate pentru 2 luni de campanie: PSRM – doar 46 panouri standard; PL – doar 70 panouri; PLDM – doar 33 panouri; PD – doar 60 panouri.

„Oricine a fost în Chișinău în aceste zile vede că aceste partide au, de fapt, sute de panouri, inclusiv de dimensiuni gigantice care costă mii de euro pe lună”, a spus Oazu Nantoi.

Potrivit lui, dacă aceste partide deja utilizează în campania electorală contabilitate dublă și ascund cheltuielile reale, “asta înseamnă că în interiorul lor există degradarea morală necesară pentru administrarea similară a bugetelor publice”.

În context, şi liderul blocului electoral, Iurie Leancă, a făcut un apel către societatea civilă să analizeze atent rapoartele financiare și să ofere o analiză imparțială și profesionistă a cheltuielilor partidelor în campania electorală.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.