Persoane sechestrate pe teritoriul Republicii Moldova de către milițienii transnistreni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Milițienii transnistreni fac incursiuni în mod sistematic pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, de unde sechestrează persoane pe care le duc cu forța în regiunea separatistă.

De la oameni simpli la foști funcționari în administrația locală, victimele sunt de multe ori torturate pentru a recunoaște anumite infracțiuni, scrie o investigație realizată de RISE Moldova.

Unele operațiuni de răpire au fost desfășurate cu suportul operativ al organelor de forță ale Republicii Moldova. Oficial, colaborarea cu organele neconstituționale din regiunea transnistreană este interzisă.

Sursa vine cu câteva exemple de cazuri în care persoane aflate pe tețitoriul Republicii Moldova au fost răpite.

Răpit sub nasul Chișinăului

În seara zilei de 15 februarie 2017, Iurii Ghervaziuc, fostul șef al vamei din autroproclamata republică nistreană, conducea pe traseul Odesa-Chișinău. Venea din Ucraina și se grăbea să ajungă în capitala Republicii Moldova. Din spusele soției, a doua zi dimineaţa Ghervaziuc urma să meargă la consulatul rus să-și ridice noul pașaport de cetățean al Federației Ruse.

Potrivit avocaților, la o bucată de drum, între orașele Căușeni și Anenii Noi, acesta a fost tras pe dreapta de doi agenți ai Inspectoratului Național de Patrulare (INP). Unul dintre ei s-a apropiat și a cerut să-i prezinte actele. Între timp, dintr-un Nissan parcat în apropiere au ieșit câteva persoane mascate. Rudele susțin că Ghervaziuc a fost scos cu forța din mașină, bătut și aruncat în portbagaj. Nu înainte de a-i lipi gura cu scotch și a-i pune un sac pe cap. Două ore mai târziu, Ghervaziuc se afla deja în incinta Comitetului de Anchetă din Tiraspol. Acuzația – evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.
Potrivit rudelor și avocatului fostului oficial transnistrean, Ghervaziuc a fost internat în spital a doua zi de la reținere. Ulterior medicii erau să constate că acesta avea trei coaste fracturate, vânătăi pe față, cap, piept și talie.

Fostul oficial transnistrean deține și cetățenia Republicii Moldova, iar modul în care acesta a fost reținut și dus la Tiraspol este calificat de legislația penală drept „răpirea unei persoane” și „privaţiune ilegală de libertate”. Infracțiuni care, dacă sunt săvârșite de două sau mai multe persoane, se pedepsește cu cel puțin 6 și, respectiv, 3 ani de pușcărie.

Citiţi mai mult pe rise.md.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...